ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Det här kommer att hända i framtiden

Johan Wikén · 9 Sep 2015
Uppdaterad 9 Sep 2015
Hans Rosling.

Hans Rosling. Foto: TT


Den senaste veckan har flyktingsituationen varit i fokus i Sverige. Hur kommer det att påverka oss? Så här säger professorerna Hans Rosling och Marie Demker.

klar

Artikellänk är kopierad

Marie Demker.
Marie Demker.Foto: TT

Hur kommer flyktingsituationen i Sverige utvecklas?

Hans Rosling, professor i global hälsa: ”Det beror på vad som händer i Mellanöstern. Ju värre det blir desto fler kommer det, ju bättre det blir desto färre kommer det. Så trevligt är det inte att bo i Sverige. Jag brukar säga som Percy Barnevik: Sveriges framtid beror till en procent vad vi gör i Sverige, till nio procent på vad som görs i Europa och till 90 procent vad som händer i resten av världen. Det är väldigt klokt.”

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet: ”Jag tror att de svenska partiledarna kommer att enas om en höjning av antalet kvotflyktingar. Däremot när det gäller fördelningen mellan EU-länderna av människor som kommer till gränserna är jag mer osäker. Det är ett mer komplext system och det är svårt att säga vad det får för konsekvenser för just Sverige.”

LÄS MER: Här skäller svenske professorn ut medier för negativ rapportering

Vad händer med transportöransvaret som gör att flyktingar inte kan ta flyget?

Hans Rosling: ”Det fungerade ju för att hindra folk från att komma hit när det fanns måttliga problem i närliggande regioner. Men när det blev så här stora problem fungerar det inte längre. Det som händer flyktingarna på Medelhavet är ett tecken på hur gräsligt grym situationen är inne i Syrien. Det verkar mycket vettigare att ge de här människorna asyl innan de påbörjar resan. Då reglerar man hur många som kommer hit på hur många man ger asyl på plats i stället för slumpmässigt som det är nu. Och de kan resa säkert. Det är konstigt att svenska ambassader i närområden inte tar emot asylansökningar.”

Marie Demker: ”Det är svårt att säga, de här frågorna som involverar EU är komplexa. Diskussionen ska föras över till 27 andra regerings- och statschefer som ska övertygas. Alla vill undvika att vissa EU-länder kör ett eget spår.”

LÄS MER: Rosling: Därför tar flyktingar livsfarliga båtar i stället för flygplan

Hur påverkas det svenska biståndet av situationen?

Hans Rosling: ”Det är förvånande att regeringen väljer att ta pengar till flyktingmottagandet från biståndet. Och inte bara från biståndet utan det är pengarna som går till de internationella organisationerna, många av dem som är de mest effektiva. Man tar inte pengarna från något annat håll. Nu har det blivit så pass dyrt med mottagandet att om man fortsätter så har man snart tagit bort halva biståndet. Det är inte så genomtänkt.”

Marie Denker: ”Det är en politisk fråga som jag har svårt att svara på. Men andelen som tas från biståndet till flyktingmottagning lär knappast öka. Det finns en så pass tydlig kritik mot det, bland annat från Miljöpartiet.”

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro