ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experterna om megatorkan: Måste förbereda oss på värre”

Sofia Clason · 17 Jul 2018
Uppdaterad 17 Jul 2018
Meteorologerna är överens om att extremväder kan bli vanligare.

Meteorologerna är överens om att extremväder kan bli vanligare. Foto: Pxhere, IBL


Megatorkan är ett hett ämne. Och extremväder kan bli vanligare och ställa hårda krav på samhället, enligt flera meteorologer.

klar

Artikellänk är kopierad

Om torkan beror på klimatförändringar eller om det är ett slumpmässigt vädermönster är svårt att fastställa. Det som dock står klart är att  det ligger ett högtryck över Skandinavien, vilket leder till extremvarma temperaturer och torka.

Extremväder i stora delar av världen

Men det är inte bara Sverige som drabbats av extremväder. Och enligt Meteorologen Martin Hedberg är det globala extremvädret sammankopplat.

– När vi har ett extremväder här så är det sannolikt också extremväder någon annanstans. När vi har ett högtryck, leds lågtrycken på en bana norr och öster om Skandinavien och blir till lågtryck på andra ställen, säger han.

Eva Sandberg, meteorolog på SMHI är dock mer tveksam till kopplingen. Hon bekräftar att allt väder hänger ihop, men att det krävs mätningar över längre tid för att kunna dra slutsatser om huruvida det nuvarande vädret i världen hänger ihop.

Kartorna visar hur mycket dygnsmedeltemperaturen avviker från den normala medeltemperaturen för detta dygn (medelvärdet 1961-1990).
Kartorna visar hur mycket dygnsmedeltemperaturen avviker från den normala medeltemperaturen för detta dygn (medelvärdet 1961-1990).

Kommer att bli varmare och blötare

Båda meteorologerna beräknar dessvärre att det kommer att bli vanligare med extremväder i framtiden.

– Klimatforskares modeller tyder mycket på att det kommer att bli varmare och blötare. Just den här kombinationen med mera fuktighet i atmosfären kan ge mer skyfall och fler extrema väderhändelser, säger Eva Sandberg.

Martin Hedberg håller med. Han tillägger att extremvädret kan bero på smältande isar i Arktis. När isen smälter blir temperaturskillnaderna mellan Arktis och södra halvklotet mindre, vilket påverkar jetvinden.

– Nu blåser jetvinden så långsamt att vädermönstret stannar upp. Då stannar lågtryck på samma ställe under lång tid. Och det här är vanligare nu än för bara tio, tjugo år sedan, säger Hedberg.

Ställer krav på samhället

Enligt meteorologerna måste samhället och regeringen förbereda sig mer inför kommande extremväder. Bland annat handlar det om att spara mer vatten inför torka och att bygga konstruktioner som skyddar utsatta platser vid översvämningar.

– Om det nu blir mer extremväder är det klokt ur både ett säkerhetsperspektiv och ett ekonomiskt perspektiv att göra det man kan för att förbereda sig, säger Eva Sandberg.

Martin Hedberg instämmer.

– Det är lite skrämmande att samhället inte är så väl förberett på klimatförändringar som forskare har pratat om sedan åttiotalet. Nu har vi de här problemen och vi måste förbereda oss på värre förändringar framöver, än det vi ser idag.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro