ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Så blir din ekonomi 2008

Patrik Wirén · 28 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Annika Creutzer, chefredaktör för Privata Affärer, Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank och Annika Winsth, ekonom på Nordea, spår hur din privatekonomi påverkas det kommande året. 

Annika Creutzer, chefredaktör för Privata Affärer, Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank och Annika Winsth, ekonom på Nordea, spår hur din privatekonomi påverkas det kommande året. 


klar

Artikellänk är kopierad

Vad händer med din privatekonomi 2008? Kommer bostadspriserna att sjunka? Hur ser arbetsmarknaden ut? Metro har pratat med tre experter om det kommande året.

2007 var året då bostadspriserna slutligen mattades en aning. Håller trenden i sig 2008?Annika Creutzer, chefredaktör Privata Affärer.– Jag tror inte att det blir några större ned- eller uppgångar. Däremot kan jag tänka mig att attraktiva bostadsrätter i Stockholms innerstad kan falla ytterligare i pris. Ylva Yngveson, privatekonom Swedbank.– Det kommer bli en lugnare utveckling. Det som kan vara problematiskt är uppskovsskatten som innebär att om du ska byta en bostad så får du en högre kostnad. Det minskar rörligheten. Annika Winsth, ekonom Nordea.– Vi tror att efterfrågan på bostäder kommer bli lite större igen efter årsskiftet. Riksbanken sa i sitt senaste uttalande att det inte blir särskilt mycket högre räntor och det tror jag kommer lugna hushållen. Hur blir svenskens privatekonomi?Annika Creutzer, chefredaktör Privata Affärer.– Köpfesten kommer att fortsätta. För den som tjänar på förändringen i fastighetsskatten och att förmögenhetsskatten försvunnit blir det ett stort tillskott i kassan. Det negativa är att priserna på framför allt mat stiger. Ylva Yngveson, Privatekonom Swedbank– Skatten på el och bensin stiger, liksom tobaken. Men generellt kommer det vara ett hyggligt år, åtminstone för den som har en arbetsinkomst. För pensionärer och studenter blir det tuffare. Annika Winsth, ekonom Nordea.- Vår bedömning är att det kommer att bli ett hyfsat år. Det sker politiska förändringar som är bra för hushållen och i Stockholm får många en lättnad av att fastighetsskatten försvinner. Hur ser arbetsmarknaden ut?Annika Creutzer, chefredaktör Privata Affärer.– Det kommer bli brist på yrkeskunniga inom olika områden. Det kommer vara goda förhandlingslägen för den som har en attraktiv specialistkompetens. Ylva Yngveson, Privatekonom Swedbank– Utvecklingen i USA och hur dollarn utvecklas kommer ha betydelse för svenska företag som exporterar dit. Men jag tror att det kommer gå bra för Sverige och att sysselsättningen kommer vara fortsatt positiv. Annika Winsth, ekonom på Nordea– Vår bedömning är att arbetsmarknaden var som starkast i slutet av det här året. Men sysselsättningen kommer vara fortsatt god under 2008, även om den inte kommer öka i samma takt som tidigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro