ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Så dealar du med mäklaren om arvode

Linnéa Borgert · 26 Mar 2017
Uppdaterad 18 Mar 2019
Det finns ingenting som reglerar hur mycket en mäklare får ta ut i provision.

Det finns ingenting som reglerar hur mycket en mäklare får ta ut i provision. Foto: Jozef Polc / Alamy


Ska du sälja din bostad? Det är inte alltid lätt att välja rätt i djungeln av mäklare. Metro har frågat två experter hur man ska tänka när man förhandlar om mäklararvodet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilket arvode mäklare tar ut kan variera rejält – prissättningen är nämligen fri och vad slutsumman hamnar på beror på flera variabler.

Hur får man då till en bra deal? Metro har frågat Caronlina Stegman, vd för branschorganisationen Fastighetsmäklarförbundet, och Daniel Gustafsson, jurist och bostadsexpert på Konsumentverket.

1. Bestäm dig för en betalningsmodell

Det finns flera olika modeller för hur mäklaren får betalt. Man kan välja att ha ett fast pris, som innebär att du betalar samma summa till mäklaren oavsett av vad din bostad säljs för. Den allra vanligaste modellen är dock, enligt Carolina Stegman, att mäklaren får en procentsats av köpeskillingen. Även där finns olika alternativ. Det kan handla om en fast procentsats på hela summan eller någonting som kallas ”trappmodellen”, som innebär att det finns olika trappsteg för mäklaren att uppnå i form av på förhand fastslagna försäljningspriser. Vid varje trappsteg får mäklaren en större procentandel av beloppet.

– Fördelen med en fast prislapp är att du vet exakt vad du kommer att betala. Men fördelarna och nackdelarna beror ju helt och hållet på vad du som konsument är bekväm med. Man kan inte säga att den ena modellen är bättre än de andra. Det allra allra viktigaste är att man som konsument känner sig trygg i det avtal man skriver på, säger Carolina Stegman.

Daniel Gustafsson säger att man inte ska överskatta kraften i en trappmodell.

– Tanken är väl att det ska finnas ett incitament för mäklaren att jobba hårdare för att få lite mer provision om priset blir riktigt högt. Det kanske stämmer till en viss del, men jag tror faktiskt att snabba och problemfria affärer är det lönsammaste för mäklaren. Det går nog att känna sig lika trygg i att mäklaren jobbar på hårt med ett fast arvode också, säger han.

2. Jämför alternativ – och ställ dem mot varandra

Om du vill göra en bra deal är det bra att kontakta flera olika mäklare för offerter.

– Egentligen är det som att handla vilket tjänst som helst. Ta in några avtalsförslag, jämför och ställ dem mot varann. Just nu kan man känna sig lite stärkt som säljare då det är ganska få objekt ute på många håll i landet, samtidigt som det är ett väldigt stort tryck på bostäder. Så man kan säga att det är säljarens marknad både vad det gäller bostadspriser och mäklararvoden. Ett lågt arvode är bättre än inget arvode alls för mäklaren, säger Daniel Gustafsson.

Är det läge att pruta?

– Det skadar inte att försöka, absolut. Min bild är att det inte är allt för skrivet i sten och att det absolut kan finnas en prutmån. Det finns nog förutsättningar för att förhandla sig till lite bättre pris än ”listpriset”. Men det beror ju så klart på hur den mäklaren ställer sig till det.

3. Kontrollera vad tjänsten innehåller

Det är viktigt att se över exakt vad mäklarens tjänst innehåller. Hur annonserar mäklaren? Kan mäklaren tänka sig att anordna extravisningar?

– Man måste vara väldigt medveten om vad tjänsten innehåller. Om du till exempel ska sälja en trea i Vasastan går  det inte att ringa upp en mäklarbyrå och fråga hur mycket de tar i provision, få en summa, och sen ringa en annan och fråga vad de tar i provision. Då jämför man äpplen och päron med varandra. Mäklarna jobbar lite olika även om grundtjänsten, målsättningen att man ska sälja, är den samma. Hur mäklarna kommer till försäljning skiljer sig åt och det speglar priset. Det är grunden i vad man ska tänka på som konsument, för att kunna jämföra vad man tycker är värt att betala, säger Carolina Stegman.

Daniel Gustafsson menar att extratjänster också är någonting man kan förhandla om.

– Till exempel skulle man kunna få in i avtalet att homestyling ingår, i stället för att få ned arvodet, säger han.

4. Var noga med avtalet

Var noga med att dina specifika önskemål står med i uppdragsavtalet som du och mäklaren skriver under. En sådan punkt, enligt Daniel Gustafsson, är att se till att mäklaren kommer att säkra en handpenning av den som ska köpa lägenheten.

– Gå igenom uppdragsavtalet och kolla under vilka förutsättningar som provisionen betalas ut. I regel så ska provisionen betalas ut när man har uppnått ett bindande köpeavtal, men det kan ju hända att köparen drar sig ur, fast det finns ett bindande avtal. Då utgår i regel provision i alla fall. Man bör vara noga med att mäklaren ska säkra en handpenning när avtalet skrivs under, som man kan betala mäklarens provision med om affären senare skulle gå i stöpet. Annars sitter man där och får betala dubbla provisioner för att sälja två gånger. Det har jag sett, när jag har granskat avtalsvillkor, att det är lite olika mellan företagen på den punkten, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro