ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Så påverkas du av räntehöjningen

Valerie Kaspersen · 20 Dec 2018
Uppdaterad 20 Dec 2018
Den som känner oro över sin ekonomi när räntan börjar gå upp kan försöka lägga undan lite extra pengar och överväga att binda lånen, tipsar experterna.

Den som känner oro över sin ekonomi när räntan börjar gå upp kan försöka lägga undan lite extra pengar och överväga att binda lånen, tipsar experterna. Foto: IBL/ Pixabay


Räntan har höjts för första gången på sju år med 0,25 procentenheter. Metro har pratat med två experter om vad höjningen innebär för dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur kommer det här räntebeskedet påverka människor?

Ingela Gabrielsson, privatekonom vid Nordea:– Man kan börja med att säga att det här är en höjning från en minusnivå. Det kommer inte hända särskilt mycket just nu. Men det har ett signalvärde. Det visar att nu vänder det uppåt. Nu är trenden med de superlåga räntorna över. Viktigt att förstå när man har bolån att det kan bli väldigt mycket dyrare om räntan går upp.

Johanna Kull, sparekonom vid Avanza.– Det har ju ett signalvärde, men din boränta kommer inte fördubblas över en natt. Riksbanken är väldigt tydliga i sin kommunikation att det kommer vara försiktiga räntehöjningar framöver.

Tror du det här är början på fler höjningar?

Ingela Gabrielsson:– Ja, det tror jag. Det är en signal. Det är ingen anledning till oro, men viktigt att notera att det händer.

Johanna Kull:– De indikerar ju på att nästa höjning kommer ske under andra halvåret 2019. Det kommer ju sannolikt inte bli några fler höjningar inom det närmsta halvåret.

Är det här ett tecken på att Sverige är på väg in i en lågkonjuktur?

Ingela Gabrielsson:– Det skulle kunna vara ett av flera tecken. Men vi har ju haft en ekonomi som inte haft de gamla hederliga sambanden mellan olika faktorer i ekonomin. Det är viktigt att man kollar sin boränta, ekonomi och sparande så att man kan känna sig lugn. Då finns det ingen anledning till oro.

Johanna Kull:– Nej, enligt skolboken ska man höja räntan när ekonomin är stark och sänka den när ekonomin är svagare för att stimulera ekonomin. Nu har vi haft en väldigt stark ekonomi under flera år, men samtidigt haft en rekordlåg ränta. Det kan var så att riksbanken vill se till att man hinner med att få en höjning innan en eventuell nedgång.

Ska man binda eller ha rörlig ränta?

Ingela Gabrielsson:– Om man tycker att man inte klarar en höjning ska man ju binda nu.

Johanna Kull:– Att binda är en försäkring för att veta exakt vilken räntekostnad man har i månaden och ofta kostar det lite mer. Men jag tycker inte att man ska skynda iväg att binda räntan på det här beskedet.

Tips till de som känner sig lite osäker just nu

Ingela Gabrielsson:– Kolla vad du har för villkor på dina bolån. Räkna på hur mycket dyrare det blir för dig om boräntan går upp 2 procent. Spara så att du kan möta den här höjningen.

Johanna Kull:– Det är viktigt att man har marginaler i sin ekonomi. Spara eller amortera mellanskillnaden på sin nuvarande ränta.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro