ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Ser ljusare ut

Kristoffer Rengfors · 21 Jan 2013
Uppdaterad 22 Jan 2013
Kimmy Jonsson, 27, Järna, Kajsa Svedberg, 21, Nacka och Angela Ashtab, 18, Bro, tror alla att deras ekonomi kommer att  förbättras under 2013. – Jag har fått min första anställning nu, så det kommer absolut förbättras. Men jag har många  vänner som oroar sig för jobb efter studenten, säger Angela. 

Kimmy Jonsson, 27, Järna, Kajsa Svedberg, 21, Nacka och Angela Ashtab, 18, Bro, tror alla att deras ekonomi kommer att  förbättras under 2013. – Jag har fått min första anställning nu, så det kommer absolut förbättras. Men jag har många  vänner som oroar sig för jobb efter studenten, säger Angela.  Foto: Marie Kjellander


Framtidstron på Sveriges, och svenskarnas privatekonomi minskade kraftigt i slutet av förra året. Men experterna menar att det ser ljusare ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Den dystra framtidstron framkommer i Svenskt kvalitetsindex rapport ”Tron på ekonomin” för sista kvartalet 2012. Varselvågen och många trista signaler kring landets ekonomi ligger bakom, enligt rapporten. Men enligt experterna behöver svenska folket inte deppa så mycket egentligen. 

– Vi hade en sämre utveckling i slutet av året vilket gör att det blir dystrare siffror här. Men tittar man framåt ser man ljusglimtar, säger Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank. 

Hon syftar då på ljusare ekonomiska prognoser från USA och Kina, men även indikationer på att den tyska ekonomin går bättre än väntat. 

Enligt de flesta prognoser kommer arbetslösheten dock att öka under 2013. Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson säger dock att läget inte är fullt så illa som svensken verkar tro.

– De allra flesta kommer ju inte under de kommande åren att förlora jobben. Men det blir svårare för de som ska in på arbetsmarknaden, de unga och invandrare som kommer hit, säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Unga under 29 år är också de som tappat tron mest enligt Svenskt kvalitetsindex senaste mätning. De hade en positiv framtidstro hela 2012, för att minska kraftigt under sista kvartalet. 

Ungdomarnas pessimism är nu den lägsta sedan finanskrisen.

– De har större anledning att oroa sig. På det sättet att ungdomarna befinner sig på marginalen på arbetsmarknaden, säger Olsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro