ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna tipsar: Det här ska du göra du när du får ont i ryggen

Ida Gustafsson/Hugo Ewald · 24 Aug 2016
Uppdaterad 16 Feb 2017
Alla får ont i ryggen någon gång i livet, får man ont är det bra att fortsätta vara aktiv och inte bli stillasittande och stel.

Alla får ont i ryggen någon gång i livet, får man ont är det bra att fortsätta vara aktiv och inte bli stillasittande och stel. Foto: Lunds universitet/IBL/Alamy/Privat


Att ha ont i ryggen är inget ovanligt och de som har stillasittande jobb får kanske problem när de kommer tillbaka efter semestern. I de flesta fall går smärtan över, men genom att förbereda kroppen på jobbet kan du undvika smärtan helt. Här är experternas tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Vanligt ryggont, eller lumbago som det heter på läkarspråk, kan drabba alla.

– Tre av fyra drabbas av ryggont någon gång i livet. I majoriteten av fallen är det godartat och snabbt övergående. Är det måttliga besvär ska man vänta ut det och försöka vara aktiv. Ryggen mår bäst av att vara i aktivitet, säger Björn Strömqvist, professor i ortopedi vid Lunds universitet.

LÄS MER
Då får du sjukanmäla dig från jobbet – och det här får chefen göra

Även om det gör ont blir inte ryggen bättre av vila.

– Allra först kan man behöva lindra smärtan så att man kan röra sig. Men ofta är det bra att röra sig det man kan, så att man får genomblödning i kroppen och inte blir stel och undviker att röra sig. Man kan behöva hjälp, man kan gå till kiropraktor för att mobilisera musklerna eller till en sjukgymnast för att mobilisera och mjuka upp musklerna, säger Anna Hafsteinsson Östenberg, legitimerad sjukgymnast och lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Att röra på sig fysisk emellanåt och förberedda sig fysiskt på jobbet kan innebära en minskning av risken av arbetsrelaterade skador. Vid jobb som kan innebära tunga lyft kan man använda ett styrkekträningsbälte för att ge ryggen stöd i samband med lyften. För personer som jobbar på kontor är det viktigt att variera sin arbetsställning.

– Att växla mellan stå och sitta är en rekommendation, men också att man tänker på hur man står och sitter så att man inte är som en hösäck. Sen ska man inte stå eller sitta för länge, man bör inte sitta i tre timmar. Ur en allmän hälsoaspekt är det bra att röra sig en gång i timmen, säger Anna Hafsteinsson Östenberg.LÄS MER: Allt fler barn har kronisk smärta 

Men om det händer, att ryggen låser sig, antingen i musklerna eller i lederna, gör det ont. Man kan bli stel i ryggen eller bara känna smärta på ett visst område.

– De flesta som får ont i ryggen får det för att de inte är förberedda för den aktivitet de gör. Exempelvis om det är fint väder och man är ute och gräver i trädgården, rensar ogräs, krattar löv eller skottar snö och kroppen inte är förberedd för det. Man får ont för ryggen kan inte hålla emot, säger Anna Hafsteinsson Östenberg.

Vanligt ryggont går oftast över av sig själv.

När ska man söka vård för ryggont?

– I första hand är det om man får nervpåverkan till benen, då är det ofta lite allvarligare. Det absoluta är om man får svårt att kissa eller med avföringen eller domningar i underlivet, då kan det vara tecken på allvarligare sjukdom. Normalt sett blir man bättre efter en vecka eller två, säger Björn Strömqvist.

LÄS MER
Dålig rygg? Då är du mer apa
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson/Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro