ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Därför är vi otrogna

Evelina Pålsson · 21 Sep 2016
Uppdaterad 5 Maj 2017
Dennis Guldstrand/Alamy/Anders Larsson

Dennis Guldstrand/Alamy/Anders Larsson


Otrohet kan ha flera anledningar och det är mänskligt att fela. Påståendet en gång otrogen alltid otrogen” bör därför skrotas enligt experterna Charlotte Sander och Maria Farm. ”Det är en väldigt dömande kommentar” säger Charlotte.

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta har nog hört orden ”en gång otrogen, alltid otrogen”. Men enligt både relationsexperten Charlotte Sander och psykologen Maria Farm är påståendet alldeles för generaliserande.

– Som psykolog stöter jag ibland på personer som är notoriskt svekfulla och på en sådan person stämmer uttalandet. Men jag träffar precis lika många som har otrolig ångest över vad de gjort och säger att de aldrig kommer att göra om det och att det fått dem att uppskatta det de hade, säger Maria Farm.

► LÄS MER: Undersökning: Så många svenskar är otrogna mot sin partner

Enligt de båda experterna är det främst två saker som leder till otrohet. Att personen känner att något saknas i relationen – eller alkohol.

– Otrohet handlar om att vi är så sökande i vår kärlek. Oftast handlar det om att man inte hittat hem och när personen verkligen hittar kärleken är hen inte otrogen, säger Charlotte Sander.

Otrohet som beror på att man känner at något saknas kan undvikas genom kommunikation. Till att börja med ska du enligt Charlotte fråga dig själv vad det är som du vill ha och saknar. När du sedan tar upp det med din partner gäller det att göra det på ett sätt som inte är anklagande.

– För det första är det inget man bara ska haspla ur sig och lägg inte skulden på din partner. Säg ”jag längtar efter mer kärlek, att du rör mig mer, mer sex eller vad det nu kan vara” för då öppnar du upp för att din partner ska förstå allvaret och att du längtar efter en förändring, säger Charlotte.

– Ord som ”Du jobbar för mycket, vi ses aldrig och har aldrig sex numera” ger lite gehör även om det är sant och gör det svårare att öppna upp för en diskussion, säger Maria.

Berätta i stället att din partner är viktig för dig och på vilket sätt du önskar att relationen förändras, till exempel att du önskar att ni ses oftare. Beror otroheten på berusat tillstånd kanske du ska tänka på att inte dricka för mycket.

► LÄS MER: Det här räknar svenskarna som otrohet

Personer i ens omgivning kan enligt experterna vara otroligt dömande när det gäller otrohet. Vilket enligt Maria gör att par som försöker lappa ihop sitt förhållande efter en otrohet inte berättar om sin partners snedsteg med risk för att hen ska bli stämplad som en sämre person eftersom hen varit otrogen. Omgivningen kan även se hens nya partner som en ond tjuv i fall hen väljer att avsluta den gamla relationen och inleda något nytt med älskaren eller älskarinnan.

– Jag tycker inte man har med det att göra så länge det inte har sårat mig personligen, säger Charlotte och fortsätter:

– Man vet aldrig vad som försiggår i en relation och det är inget man ska lägga sig i och gör du det kan det vara så att du tappar en vän.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro