ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experterna: Det är säkert att flyga – men tänk på det här

Tomas Lundin · 24 Mar 2015
Uppdaterad 24 Mar 2015
En anställd på Swissport, som servar German Wings plan, på flygplatsen i Barcelona, flygplatsen till Airbusen aldrig kom. Christer Jerleborg (till vänster) är utredare på Statens Haverikommission och Anders Carlson är chefredaktör för Flygrevyn.

En anställd på Swissport, som servar German Wings plan, på flygplatsen i Barcelona, flygplatsen till Airbusen aldrig kom. Christer Jerleborg (till vänster) är utredare på Statens Haverikommission och Anders Carlson är chefredaktör för Flygrevyn. Foto: TT


Trots spektakulära krascher har det inte blivit mer osäkert att flyga. Det menar de experter Metro har talat med. – Det är väldigt väldigt säkert att flyga kommersiellt med stora flygbolag, säger haveriutredaren Christer Jeleborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Kraschen i franska alperna har kostat 148 passagerare livet. Än så länge är orsaken till flygolyckan okänd.

– Jag vill inte spekulera men det enda jag kan säga är att jag inte tror det har att göra med flygplanstypen eller att German Wings är ett lågkostnadsbolag, säger Anders Carlson, chefredaktör för Flygrevyn med bakgrund inom flygbranschen. 

Planet är 24 år gammalt och har innan det gick över till dotterbolaget German Wings varit i tjänst hos Lufthansa, men Carlson tror inte att åldern har spelat en faktor.

– Det är fortfarande ingen farlig ålder för ett flygplan och Lufthansa har en av världens bästa flygsäkerhetsavdelningar.

Förra året blev ett svart år för flygsäkerheten. Efter flera uppmärksammade flygkrascher landade dödssiffran på 986. De båda Malaysian Airlines-olyckorna stod för hälften. Det ena planet misstänks ha skjutits ner av proryska rebeller – det andra försvann spårlöst.

– Det sprider en oro även i flygkretsar, vi lever i ett oerhört tekniskt utvecklat område där det är obegripligt att ett plan bara kan försvinna, säger Anders Carlson. Hos Haverikommissionen märker man av oron bland passagerarna, även om den inte är befogad om man jämför olycksstatistik mellan flyg och väg.

– Flygolyckor får större uppmärksamhet i media än vad trafikolyckor får. Det händer att människor hör av sig till oss och frågar om det är okej att flyga med ett visst flygbolag, säger Christer Jeleborg, haveriutredare på Statens Haverikommision. 

Vad har du för tips för den som ändå vill flyga så säkert som möjligt? – För min egen del väljer jag hellre ett stort europeiskt eller Nordamerikanskt flygbolag.LÄS MER: Här är de säkraste flygbolagen

LÄS MER: Välkommen ombord på världens sämsta flygbolag

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro