ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Det kommer valet 2018 att handla om

David Peterson · 19 Sep 2017
Uppdaterad 19 Jan 2018
Misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) föll. Nu rustar riksdagspartierna för valet 2018. Arkivbild.

Misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) föll. Nu rustar riksdagspartierna för valet 2018. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT


Striden om försvarsminister Peter Hultqvist (S) är över. Nu vill regeringen och oppositionen lämna den stormiga sommaren bakom sig och fokusera på sakfrågor. – Alla vill prata om sakpolitik men regeringsfrågan kommer inte gå att runda, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför valrörelsen kommer Alliansen vilja rikta fokus mot regeringens förslag om begränsningar av vinster i välfärden, enligt Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.– De kommer försöka använda det förslaget som ett slagträ mot Socialdemokraterna och visa på att det hotar välfungerande skolor eller vårdavdelningar. De kan beskriva det som att det blir en försämring. Det är ett av de få områden där Alliansen kan vara totalt eniga, säger han.

Enligt Hinnfors har Alliansen börjat glida isär allt mer på grund av att de försökt profilera sig inom olika frågor. Dessutom har de inte kunnat enas kring hur de ska hantera Sverigedemokraterna.– Även om Alliansen kan lappa ihop det så är det fyra väldigt okoordinerade partier nu. Det gör att det hela tiden finns en risk för att de hamnar på olika sidor i sakfrågor och då kommer frågor om hur de ska kunna regera tillsammans som ett brev på posten, säger han.

För regeringen är det löften om satsningar på välfärdsstaten som kommer fortsätta att dominera agendan, enligt Hinnfors.– Jag tror att de kommer göra det till en valfråga. Men det är svårt att peka på exakt vilken del av välfärdsstaten fokus hamnar på, säger han.

I morgon överlämnar rege­ringen en höstbudget som har fokus på klassisk vänsterpolitik.– Jag misstänker att de har planterat de förslagen nu och att de vill ha en valrörelse inriktad på att man är välfärdspartier, säger Hinnfors.

Även Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, tror att valrörelsen kommer att handla mycket om välfärdsfrågor men det finns en risk att regeringsfrågan fortsätter vara i fokus, säger hon.– Ett skäl till att jag fruktar det är att konstitutionsutskottets granskning av haveriet på Transportstyrelsen kommer i slutet av maj. Vem som är och inte är regeringsduglig kan bli en stor del av valrörelsen, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro