ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Lagen måste ändras för att skydda barn mot sexövergrepp

Erik Paulsson Rönnbäck · 10 Mar 2015
Uppdaterad 10 Mar 2015
Straffrättsexperten Madeleine Leijonhufvud och Brottsofferjourernas riksförbunds ordförande Sven Erik Alhem vill skärpa lagen.

Straffrättsexperten Madeleine Leijonhufvud och Brottsofferjourernas riksförbunds ordförande Sven Erik Alhem vill skärpa lagen. Foto: TT


Tunga röster vill skärpa lagen för att skydda barn från sexuella övergrepp. Kravet kommer efter den friande domen mot en 27-årig man som åtalades för våldtäkt mot barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Straffrättsexperten Madeleine Leijonhufvud, advokaten Elisabeth Massi Fritz och Brottsofferjourernas riksförbunds ordförande Sven-Erik Alhem vill att lagboken skrivs om.

Bakgrunden är den friande domen i Svea hovrätt i går mot en 27-årig man som stod åtalad för att ha haft sex med en 13-årig flicka – men som enligt domstolen såg ut att ha fyllt 15.

LÄS MER
13-åringens kropp var för välutvecklad – misstänkte våldtäktsmannen frias

Madeleine Leijonhufvud vill därför att lagen ska kräva att den äldre personen har ansträngt sig för att ta reda på barnets ålder för att kunna frikänna, till exempel genom att ha bett om legitimation.

– Man måste försöka ta reda på detta, sedan kan det hända att man blir lurad på något sätt, men att ingenting alls göra och säga att man trodde, det är inte att vara aktsam. Bestämmelsen fungerar inte nu och därför måste man göra något åt den, säger hon.

Elisabeth Massi Fritz går ännu längre och vill att den äldre personen ska ha tagit reda på åldern – inte bara försökt.

"Har man varit likgiltig så skall man kunna dömas för våldtäkt mot barn. Ingen annat är acceptabelt om vi ska skydda barn från att inte utsättas för den här typen av våldtäkter", skriver hon i ett mejl.

Sven-Erik Alhem säger att han visserligen vill skärpa lagen för att undvika otydligheter, men att den nuvarande lagen borde ha räckt för att fälla 27-åringen – inte minst för att han träffade flickan under en längre period.

– Det är uppenbart att om man kommer i närkontakt med ett barn så har man mycket lättare att göra en sådan bedömning som borde leda till en varningssignal för den äldre människan.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro