ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Så fixar du en budgetsemester

Evelina Pålsson · 20 Apr 2016
Uppdaterad 22 Apr 2016

Foto: Privat


Sommaren och semestern närmar sig. Tyvärr gör utgifterna att många känner ångest inför de lediga veckorna men enligt experterna behöver semestern inte kosta skjortan.

klar

Artikellänk är kopierad

Att planera, informera sig och att låna är ledorden för en lyckad budgetsemester.

– Kom ihåg att det inte är de glassigaste grejerna utan att man gör det tillsammans som uppskattas mest, säger Annika Creutzer, privatekonomiexpert.

Ensamstående pappan Viktor Bouvin från Östersund håller med.

– Jag tycker inte att man ska åka utomlands för barnens skull. De är glada bara man umgås tillsammans, säger han.

► LÄS MER: De har sparat 8 miljoner – på att bo i andras hus

Tillsammans med sin son Edwin, 8 brukar han hitta på utflykter och cykla.

– Man har semester efter vad man har råd med. Har man inte råd med Maldiverna kanske man har råd med ett besök till Orsa björnpark, säger Viktor Bouvin och fortsätter.

– Det går ju att dra ihop ett gäng familjer, tälta och fiska. Det är mysigt.

Enligt Swedbanks privatekonom Arturo Arques kan alla tjäna pengar på att planera sin semester. Vill du inte semestra i din hemstad kan du till exempel få bättre priser om du är ute i god tid med att boka boende och resa. Genom olika sajter kan du smidigt bytlåna eller hyra någons, du kan erbjuda dig att vara husvakt eller byta bostad med någon vän eller släkting.

– Dina vänner kanske vill ha en cityvecka och du en vecka på landet, säger Annika Creutzer.

Om du kommer över ett billigt boende kan du se över matkostnaderna. Du kan spara hundralappar på att inte äta ute varje dag, laga mat och ta med matsäck.

– Man ska inte skämmas över att stanna hemma. Det man ofta inte tänker på om man bor i Göteborg, Malmö, Stockholm, Luleå, Umeå eller ja vart som helst är att man lätt underskattar orten och blir hemmablind, säger Arturo Arques.

► LÄS MER: Så fixar du budgetbröllopet: "Det gäller att tänka kreativt"

Få koll på gratisnöjen på din ort genom att kontakta kommunen och turistinformationen. Då kan du utgå från ditt hem och göra dagsutflykter.

– Bekvämlighet kostar och är du beredd att ha det obekvämt så kan du låna ihop tält och liggunderlag och ge dig ut och vandra och tälta tillsammans med ditt barn, säger Annika Creutzer.

Glöm inte bort alla rabatter. Fackförbund och platser som Liseberg och Skarasommarland kan ha olika erbjudanden. Enligt experterna bör du även kolla upp om ditt fackförbund eller din arbetsgivare har kursgårdar, rekreationsplatser eller semesterboenden som du kan utnyttja.

– De flesta roliga saker kostar inte pengar som att spela kubb eller kort. Den största lyxen är tid för varandra, säger Arturo Arques.

Annika Creutzer, privatekonomiexpert.
Annika Creutzer, privatekonomiexpert.Foto: Kate Gabor
Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.
Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.Foto: Swedbank
klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro