ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Så kan du få pengarna att växa över tid

Filip Häggberg · 21 Apr 2016
Uppdaterad 3 Jan 2017
För att få bra avkastning måste man satsa på fonder, säger experterna Ingela Danielsson (till vänster) och Elisabeth Hedmark.

För att få bra avkastning måste man satsa på fonder, säger experterna Ingela Danielsson (till vänster) och Elisabeth Hedmark. Foto: Alamy/Privat


Det finns flera sätt att spara pengar åt sina barn, men hur gör du för att få pengarna att växa under tiden? Privatekonomerna Ingela Gabrielsson och Elisabeth Hedmark resonerar om hur du ska bära dig åt.

klar

Artikellänk är kopierad

Som vi tidigare lärt oss av privatekonomerna finns det olika alternativ till att spara pengar åt barnen. Man kan till exempel skapa ett sparkonto i barnets namn eller skapa en kapitalförsäkring. Men för att få pengarna att växa under sparandets gång måste du våga ta mer risker än så.

– Om du väljer ett sparkonto kan du inte räkna med någon avkastning alls som det ser ut nu. Då bör man välja olika fonder, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

För att välja rätt fond måste man först bestämma sig för hur stora risker man vill ta. Räntefonder är i regel ganska riskfria men ger låg avkastning, blandformer passar dig som vill ta en medelhög risk och aktiefonder svänger ordentligt i värdet.

En aktiefond kan få en avkastning på sju procent. Om du avsätter 300 kronor i månaden i en aktiefond kan du då få en totalsumma på över 90 000 kronor efter 15 års sparande.

LÄS MER
Experterna reder ut: Så sparar du bäst åt dina barn

Även om en familj inte har möjlighet att spara stora summor pengar tycker Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, att man bör gå in i någon typ av fond.

– Oftast är barnsparande långsiktigt vilket gynnar ett sparande i aktiefonder, även om sparsumman är låg. En fördel är också att spara i fonder inom ett investeringssparkonto eftersom skatten där är förmånlig, säger hon.

Eftersom räntan inte är fast vill varken Ingela Danielsson eller Elisabeth Högmark garantera vilken den exakta avkastningen blir på olika sparformer eller fonder.

LÄS MER
Så påverkar raset på börsen svenskarnas ekonomi

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro