ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expertgrupp för hemlösa svenskar i utlandet tillsätts

Karolina Skoglund · 7 Maj 2014
Uppdaterad 7 Maj 2014

Hemlösa svenskar i utlandet blir allt vanligare. Samtidigt står ansvarsfrågan obesvarad. Därför tillsätter svenska kyrkan ny en expertgrupp på området.

klar

Artikellänk är kopierad

I Spanien finns många hemlösa, även svenskar.
I Spanien finns många hemlösa, även svenskar.Foto: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

I måndags rapporterade Metro om de hundratals svenskar som lever hemlösa i utlandet. Nu tillsätter svenska kyrkan, som ofta får ansvaret för dessa på sina axlar, en expertgrupp för att kunna utveckla stödet.

– Tidigare har mycket handlat om att hjälpa dem hem. Men nu har vi börjat möta så många personer där lösningen kanske inte är hemma som i Sverige, utan hemma som den plats där man vistas på, säger Anders Bergkvist, chef för svenska kyrkan i utlandet.

För att kunna reda ut ansvarsfrågan, alltså vem det är som är ansvarig för personerna som hamnar i utsatthet på det här sättet, har svenska kyrkan bjudit in Stadsmissionen till att medverka i expertgruppen.

– Det är sådana frågor som Stadsmissionen brottas med en hel del just nu. Till exempel med romerna. Vad är hem? Vem ska ta ansvar för vad? Det gäller även svenskar i utlandet. Den frågan behöver vi fundera på tillsammans.

Förhoppningen är att expertgruppen ska tillträda någon gång i sommar. Aktörer som bjudits in för att medverka, utöver Stadsmissionen, är bland annat utrikesdepartementet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro