ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Explosion av virusattacker mot Android-telefoner

Tomas Lundin · 26 Okt 2012
Uppdaterad 26 Okt 2012
Den här grafiken visar hur attackerna mot Adroidtelefoner ökar från augusti 2011 till augusti i år. 

Den här grafiken visar hur attackerna mot Adroidtelefoner ökar från augusti 2011 till augusti i år.  Foto: Netsecure


På bara ett år har antalet attacker mot Androidtelefoner ökat mångdubbelt. Både dina pengar och ditt privatliv är måltavla för ny våg av attacker.

klar

Artikellänk är kopierad

Explosion av virusattacker mot Android-telefoner Google-androiden är inte så ofarlig som den verkar.
Explosion av virusattacker mot Android-telefoner Google-androiden är inte så ofarlig som den verkar.Foto: Scanpix

Googles operativsystem finns i allt fler smarta telefoner från bland andra Samsung, HTC och Sony. I takt med att användarna ökar blir också attackerna fler.

– Det är ett mobilsystem som har ökat väldigt mycket, både nationellt och internationellt. Öppenheten i Android-systemet gör att du kan installera något utan att gå via Google Play, säger Anders Nilsson, säkerhetsexpert på antivirusföretaget Eurosecure.

Till skillnad från Apples Iphone-system är Android öppet, vilket gör att du kan ladda ner vilka appar och program som helst utan godkännande från tillverkaren. Den frihet som många uppskattar gör också att det är lätt för skadlig kod att smyga sig in.  

I en mätning från Juniper Networks Mobile Threat Center ökade antalet med hiskeliga 3325 procent i år.

– Det här är en extrem ökning men en väntad utveckling, säger Anders Nilsson. 

Ett av hoten är sms-trojaner som kan ta sig in och skicka dyra betal-sms, men värre är kanske de virus som tar sig in och rotar bland dina privata meddelanden och bilder. Enligt en undersökning som Metro skrev om i veckan är nio av tio amatörsexbilder på nätets parasitsajter stulna från telefoner och privata profiler i sociala medier. 

Många appar som finns via Androids app-butik Google Play har, även om de inte innehåller direkt skadlig kod, allvarliga säkerhetsbrister. I en analys som gjordes av tyska forskare bland tusentals appar innehöll en av tretton allvarliga säkerhetshål. 

Problemet har också börjat sprida sig från mobiltelefoner till apparater som aldrig förut varit i farozonen. Android-systemet finns nu i alt från kameror till bildatorer. Ett enkelt steg att höja säkerheten är att ladda ner en antivirus-app. Se till att söka efter recensioner på nätet för att se vilka antivirus-appar som är bäst och säkrast.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro