ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Explosion i tunnelbanan i S:t Petersburg – det här vet vi

Linnéa Borgert · 3 Apr 2017
Uppdaterad 4 Apr 2017
Tunnelbanan i S:t Petersburg har evakuerats.

Tunnelbanan i S:t Petersburg har evakuerats. Foto: Anton Vaganov


En explosion ska ha inträffat på tunnelbanan i S:t Petersburg. 14 personer har dödats och flera personer har skadats. Senare påträffades ytterligare en bomb vid en annan station.

klar

Artikellänk är kopierad

1. En explosion har inträffat i S:t Petersburgs tunnelbana. Explosionen inträffade mellan stationerna Sennaja Plosjtjad och Teknologiska institutet, uppger Reuters. Tidigare fanns det uppgifter om att det var två explosioner. Händelsen inträffade ungefär klockan 13.40, svensk tid.

2. Det har förekommit flera olika siffror om hur många som har drabbats. De senaste säger att 14 personer har dödats, rapporterar Reuters. Ytterligare 45 ska ha skadats.

3. Ryska Life News har publicerat bilder på en vagnsdörr som har blåsts ut. Bilder och videor på sociala medier visar skadade personer på perrongen.

4. Tunnelbanan evakuerades och alla tunnelbanestationer stängdes av. Säkerheten har skärpts vid all allmän transport i staden. Alla myndigheter i S:t Petersburg har försatts i katastrofberedskap, enligt Interfax.

5. SK, Rysslands särskilda åklagarämbete, utreder ett terrordåd, men man utesluter inte andra möjliga orsaker till explosionen, skriver TT.

6. Ingen har tagit på sig attentatet. Den huvudmisstänkte är en rysk medborgare som är född i Kirgizistan, enligt säkerhetstjänsten i Kirgizistan, rapporterar Interfax. Enligt uppgifter till tidningen hade den ryska säkerhetstjänsten tidigare fått uppgifter om att det fanns planer på en terrorattack i staden.

7. Enligt nyhetsbyrån Interfax kopplas en ”anordning fylld med splitter” till explosionen. Ett explosivt föremål, som ska ha lämnats kvar i en tunnelbanevagn, undersöks efter spår. Räddningspersonal rapporterar att offrens skador sannolikt kommer från exploderande flygande föremål, skriver TT.

8. I nuläget finns det inga uppgifter om att några svenskar ska ha drabbats, enligt UD.

9. Ytterligare ett föremål som innehöll explosiva ämnen påträffades senare på en annan station, Ploschad Vostanija, rapporterar RIA Novosti. Bomben har oskadliggjorts, enligt TT.

10. USA:s president Donald Trump och Rysslands president har pratat. Trump utlovar ”fullt stöd” för Rysslands svar på attacken. ”President Trump och president Putin är överens om att terrorismen snabbt och beslutsamt måste besegras”, skriver Vita huset i ett uttalande, rapporterar TT.

Texten uppdateras

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro