ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expressen dömd för vapenbrott

Johan Nylander · 20 Feb 2013
Uppdaterad 20 Feb 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Expressen ville visa hur enkelt det var att illegalt köpa vapen. Men de gick för långt, fastslår hovrätten.

Det var år 2010 som en reporter på Expressen i ett undersökande reportage ville bevisa hur enkelt det var att komma över vapen på svarta marknaden i Malmö. Under samma tid härjade en okänd serieskytt i staden.

Efter att ha varit i kontakt med flera personer som uppgav att de kunde fixa vapen, köpte han en halvautomatisk pistol. Direkt efter affären lämnades pistolen in till polisen.

Hovrätten i Malmö går nu på samma linje som tingsrätten som dömde reportern Diamant Salihu, chefredaktör Thomas Mattsson och nyhetschef Andreas Johansson till villkorlig dom och 30 dagsböter vardera för vapenbrott, skriver Sydsvenskan.

”Syftet med uppdraget, att undersöka om det var lätt att få tillgång till illegala vapen i Malmö, hade uppnåtts redan när Diamant Salihu fick erbjudande om att köpa vapnet”, framhöll gårdagens dom, enligt tidningen.

Thomas Mattsson menar att reportaget var viktig samhällsinformation och att de även i framtiden kommer att publicera liknande avslöjanden, skriver Sydsvenskan. Domen han komma att överklagas till Högsta domstolen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro