ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Extrapengar till äldrevården går till att få Frölundas budget i balans

Peter Löwendahl · 8 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013
Extrapengar till äldrevården går till att få Frölundas budget i balans För att få ihop en nollbudget i Askim-Frölunda-Högsbo nästa år får kulturen dra ner med en miljon, tio miljoner ska hittas inom funktionshinder och individ- och familjeomsorg och stadsdelen ska titta på hur de ska kunna minska ner på andelen vikarier inom hemtjänsten.

Extrapengar till äldrevården går till att få Frölundas budget i balans För att få ihop en nollbudget i Askim-Frölunda-Högsbo nästa år får kulturen dra ner med en miljon, tio miljoner ska hittas inom funktionshinder och individ- och familjeomsorg och stadsdelen ska titta på hur de ska kunna minska ner på andelen vikarier inom hemtjänsten. Foto: Lena Garnold


Det blir inga extra satsningar inom äldrevården i Askim-Frölunda-Högsbo nästa år – trots extra pengar från kommunstyrelsen. Pengar går i stället till att få en budget i balans. Ansvarigt kommunalråd ser inget problem med det.

klar

Artikellänk är kopierad

Trettiosex miljoner kronor. Så mycket tar Askim-Frölunda-Högsbo ur det egna kapitalet för att klara året. 16,5 av miljonerna bestämdes redan i budgetarbetet inför året att man skulle ta där, ytterligare 19,4 miljoner har Kommunstyrelsen nu godkänt att de får använda.

– Individ- och familjeomsorgen drog iväg med ett väldigt stort underskott, det är ett väldigt tungt område i Frölunda, säger stadsdelens nämndordförande Yvonne Stolpe (S).

En plan upprättades för hur mycket som behövde sparas för att nå budget för året, men nämndens politiker ansåg inte att nedskärningarna i den var rimlig. I stället lades fokus på att få en budget i balans för 2014.

– I budgeten för 2014 fick vi extra pengar till förskola och äldreomsorg. Förskola är vi tvungna att öppna tre nya avdelningar så det fick ligga kvar. Men extra satsningar inom äldrevården kan vi inte göra, säger Yvonne Stolpe.

Marina Johansson (S), kommunalråd med ansvar för äldrefrågor, har förståelse för stadsdelens prioritering, trots att den extra satsning hon har beslutat om uteblir. Hon motiverar det bland annat med att brukarna i Askim-Frölunda-Högsbo ger äldrevården där högst betyg i stan.

– Och de tänker satsa på arbetsmiljön som är tuff, vilket leder till hög sjukfrånvaro sämre kontinuitet. Och det kostar också väldigt mycket pengar. Genom att satsa få ner sjukskrivningar kommer de att frigöra pengar i äldreomsorgen, och de pengarna ska stanna inom äldrepengarna. Och jag kommer att följa det här väldigt noga, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro