ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Extrem ökning av diabetes bland katter

Karolina Skoglund · 9 Jan 2013
Uppdaterad 9 Jan 2013
Plötsligt var det för ansträngande för katten Ivo att hoppa upp på en stol. När  han började dricka extremt mycket förstod matten Anja Mesenholl att något  var på tok.

Plötsligt var det för ansträngande för katten Ivo att hoppa upp på en stol. När  han började dricka extremt mycket förstod matten Anja Mesenholl att något  var på tok. Foto: Urban Brådhe


Precis som vi blir våra katter allt mer feta på grund av dåliga kostvanor. Statistik från Agria Djurförsäkringar visar nu att antalet katter som drabbas av diabetes mer än fördubblats på tio år.

klar

Artikellänk är kopierad

Dagens katter är inte i närheten av så hälsosamma som de var för tio år sedan, visar ny statistik. Något som har bidragit till fetma – och en extrem ökning av diabetes.

– Främst beror det på att de rör sig mindre och äter fel mat. Katter är strikta köttätare och får i sig för mycket kolhydrater genom fodret i dag, säger Emma Strage, veterinär och doktorand på institutionen för kliniska vetenskaper vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. 

De katter som endast vistas inomhus visar sig också ha en större risk än utekatter att drabbas av diabetes.  – Jag rekommenderar att de rör sig så mycket som möjligt men man måste ta hänsyn till andra faktorer vad gäller utevistelse, om man till exempel bor inne i stan finns en ganska stor risk att katten blir överkörd, säger Emma.

För att upptäcka diabetes bör man bland annat vara uppmärksam på om katten dricker extra mycket. Något som Anja Mesenholl noterade att katten Ivo gjorde i somras. Efter ett besök hos veterinären konstaterades diabetes och ett strikt kostschema lades upp. Med bantning, träning och insulin lyckades Ivo gå ner 1,3 kilo – och bli av med diabetesen.  – I början gillade han inte maten men nu funkar det mycket bättre, säger Anja.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro