ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Extremism ingen psykisk sjukdom”

Stefan Wahlberg · 11 Apr 2012
Uppdaterad 11 Apr 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Efter den första rättspsykiatriska undersökningen fick Anders Behring Breivik en av de allvarligaste psykiatriska diagnoserna en människa kan få – paranoid schizofreni. En massiv kritik riktades mot undersökningen från experter som menade att en så allvarligt sjuk person inte skulle ha varit kapabel till den planering som Behring Breiviks ohyggliga brott hade krävt.

Extremism är inte en psykisk sjukdom i sig – varken rättsligt eller medicinskt. Frågan har dock ställts på sin spets vid ett par av Sveriges mest uppmärksammade mordfall. När det gällde Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic så menade åklagaren att de ”röster” som hade uppmanat honom till mordet i själva verket var hans egna åsikter. Den rättspsykiatriska eliten vittnade mot varandra i Högsta domstolen som till slut dömde Mijailovic till livstids fängelse.

När det, å andra sidan, gällde ”barnflickan” i Knutbymålet så hittade läkarna ingen specifik diagnos utan kallade det ”religiösa vanföreställningar”. Juridikprofessor Christian Diesen menar att detta i själva verket skulle ha kallats för religiös fanatism, och inte psykisk sjukdom, om det hade handlat om en man. 

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro