ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Extremistforskare: Kan bli våldsamt i Göteborg igen i november

Linnea Bergman · 3 Okt 2017
Uppdaterad 4 Okt 2017
Polisen och motdemonstranter under helgen i Göteborg (till vänster) samt personer som bränner EU-flaggan i Göteborg 2001 (till höger).

Polisen och motdemonstranter under helgen i Göteborg (till vänster) samt personer som bränner EU-flaggan i Göteborg 2001 (till höger). Foto: TT.


Göteborgarna har precis pustat ut efter helgens nazistdemonstration. Men nu kraftsamlar polisen inför nästa stora potentiella riskhändelse, ett EU-toppmöte i november. Alla är överens om samma sak: Kravallerna från 2001 får inte upprepas.

klar

Artikellänk är kopierad

Nazisternas marsch genom Göteborg i helgen blev kortare än de själva hade önskat och de stora sammandrabbningarna med motdemonstranterna uteblev. Men hösten bjuder på ännu en prövning i Göteborg, EU-toppmötet den 17 november i Eriksbergshallen på Hisingen.

Samtidigt minns staden Göteborgskravallerna 2001 där 53 polismän och 90 demonstranter skadades, varav en sköts i magen av polisen.

Enligt Anders Bergman, expert på höger- och vänsterextremism, är det troligt att det blir oroligheter i samband med EU-toppmötet i november.

– Med tanke på Göteborgs historia och det som hände i samband med toppmötet 2001 så kan det nog bli ganska våldsamt. Grupperna som fanns då har inte försvunnit, de finns fortfarande. Det kan komma folk från bland annat Tyskland och Italien, säger Anders Bergman.

Händelserna utanför Liseberg vid 15-tiden på lördagen kan ge en fingervisning om hur illa det skulle kunna gå, enligt Anders Bergman.

– Det finns bilder där personer kastar sten mot polisen och det är ganska oroligt. Då kan man förstå vilka krafter som är i görningen. Om de hade varit fler utanför Liseberg hade det kunnat bli ganska våldsamt.

Polisen och Säpo började förbereda sig inför EU-toppmötet under sommaren. Enligt Erik Nord, chef för Göteborgspolisen, har man än så länge inte fått indikationer på stora eller våldsamma demonstrationer. Han hoppas att de faktum att mötet är under hösten och EU-toppmötets tema är rättvisa jobb och tillväxt ska göra det mindre intressant än 2001.

– Inget talar för att det ska bli stora demonstrationer. Men det kan förändras ganska snabbt, säger han.

Under G20-mötet i juli i år i Hamburg blev det kaosartade scener, något som visar på vad vissa grupper inom den autonoma vänstern är kapabla till, enligt Anders Bergman.

– De här grupperna kan vara farliga. De visade det i Göteborg 2001 och vid G20 i Hamburg. De är kapabla att sätta en hel stad i skräck, säger han.

Den svenska polisen har nu i samarbete med den tyska polisen försökt dra lärdom av händelserna där för att bli bättre förberedda inför EU-toppmötet. Polisen i Göteborg har även skapat en tillfällig arrestlokal med plats för uppemot 300 personer i polishusets garage i centrala Göteborg.

Anders Bergman upplever att helgens polisinsats under Nordiska motståndsrörelsens demonstration var lyckad och att polisens strategi att ringa in demonstranterna för att lugna ner dem fungerade.

Han säger  att kravallerna från 2001 skulle kunna upprepas i november, men att risken är mycket mindre nu. Polisen tar numera hotbilden på större allvar, har fler personer ute, jobbar med ett mer seriöst underrättelsearbete och är mindre konfrontativa, enligt honom.

– Det finns aldrig några garantier. Men jag tycker att vi visade i helgen att svensk polis har en helt annan förmåga än 2001. Tyvärr är det tack vare 2001 som vi har den förmågan, säger han.

Anders Bergman tror dock att människor i Göteborg börjat tröttna.

– Det finns nog en stor trötthet bland göteborgarna kring att Göteborg ska behöva stå värd för den här typen av arrangemang. Men allmänheten måste lita på att polisen gör sitt jobb så att det inte blir som 2001, säger han.

pil
EU-toppmötet i Göteborg november 2017

• EU-toppmötet hålls vid Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg fredagen 17 november 2017. Sveriges statsminister Stefan Löfven står värd tillsammans med Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

• Totalt är över 180 deltagare inbjudna till mötet, bland dem många stats- och regeringschefer.

• Fokus under mötet ligger på att främja rättvisa jobb och tillväxt.

• Under mötet kommer inga beslut att fattas utan det blir ett tillfälle för EU-ledarna och de övriga inbjudna att diskutera frågorna.

pil
Göteborgskravallerna

• Inträffade mellan 14-16 juni 2001 i samband med EU-toppmötet och besöket av USA:s president George W. Bush.

• Sammanlagt skadades 53 polismän och 90 demonstranter, varav en person sköts i magen av polisen vid stenkastning.

• 2500 personer greps och ett 80-tal åtalades, varav flera dömdes för våldsamt upplopp.

• 170 polismän anmäldes och fem åtalades, men ingen fälldes.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro