ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Extremt dödlig tbc också i Sverige

Stockholm TT · 26 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året började skräcken för de nya tbc-stammarna (kallade XDR-TB, extremt läkemedelsresistent tuberkulos) sprida sig över världen, främst i områden som redan är hårt drabbade av hiv/aids, såsom Sydafrika.

I dag finns nästan 300 rapporterade fall från nästan alla länder, däribland Sverige. Men antalet fall här är mycket lågt än så länge. -Vi skulle väl sannolikt med uppbådande av våra resurser kunna behandla, och vi har också kunnat behandla de stammar vi har haft, men det är en fruktansvärd kostnad och det är en väldigt långvarig behandling, säger Smittskyddsinstitutets generaldirektör Ragnar Norrby. Härdade bakterier "Vanlig" tbc måste behandlas med en cocktail av mediciner under minst ett halvår. Biverkningarna är besvärande, och många smittade avbryter medicineringen i förtid. Det gör att de bakterier som överlever blir extra seglivade, och när smittan förs vidare blir den mer svårbehandlad. Så kallad multiresistent tuberkulos (MDR-TB), det vill säga resistens mot båda de två viktigaste tuberkulosläkemedlen, beräknas drabba 450 000 personer i världen varje år. I Sverige är ungefär vart hundrade fall av denna typ.

Bakterierna bakom XDR-TB tål ännu fler mediciner, och i värsta fall biter ingen behandling alls. Pengar saknas Läkemedel har alltså sina begränsningar. Världen behöver ett nytt fungerande vaccin. Det som används i dag, BCG, har nästan hundra år på nacken och skyddseffekten är begränsad, framför allt när det gäller lung-tuberkulos hos vuxna. Svenska forskare har tagit fram en vaccinkandidat som är färdig att testas på människa, men brist på pengar har lagt projektet på is. -Oerhört frustrerande, säger professor Gunilla Källenius verksam vid Smittskyddsinstitutet. Vaccinet är tänkt att ges i form av en nässpray, vilket skulle kunna ge en skyddseffekt redan i luftvägarnas slemhinnor.

"Vi i Världsinfektionsfonden menar att vi inte kan vänta med att sätta in forskningsresurser i kampen mot fattigdomens sjukdomar", skriver Norrby och fyra professorer på Dagens Nyheters debattsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro