ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

F-kassans jurist förfalskade intyg

Kristoffer Rengfors · 25 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Anita Hagström är arg och ledsen efter att en jurist på Försäkringskassan förfalskat hennes läkarutlåtande.

Anita Hagström är arg och ledsen efter att en jurist på Försäkringskassan förfalskat hennes läkarutlåtande. Foto: Anders Hagström


klar

Artikellänk är kopierad

Jurist på Försäkringskassan förfalskade städerskan Anita Hagströms läkarutlåtande. Syfte: Hindra henne från att få sjukpenning. Nu riskerar juristen sparken.

– Hon har klippt och klistrat lite och använde ett utlåtande från ett annat ärende och bytte sedan ut yrke och namn så det skulle passa det aktuella ärendet, säger Clas Jansson, enhetschef för rättskydd på LO-TCO.

Anita Hagströms ombud från LO-TCO upptäckte fusket av en slump när Försäkringskassan överklagade ett beslut om att Anita skulle få ersättning för en arbetsskada. Ombudet kände igen läkarens utlåtande eftersom det var taget från ett av hans tidigare fall.– Vi vet ju inte om det händer i andra fall, det är läskigt. Nu var det bara en slump att det upptäcktes. Vi är oroliga eftersom den här juristen jobbat där i två år, säger Clas Jansson.

Försäkringsdirektör Birgitta Målsäter vill inte kommentera om det går att utesluta att fler fall finns, eller om juristen misstänks för fusk i flera fall.– En medarbetare har gjort något som inte är   acceptabelt och det är anmält till personalansvarsnämnden och nu får utredningen utröna det.

Men hon jobbar kvar som vanligt under tiden?– Inga kommentarer. Det kommer jag inte att prata med medierna om.

Kammarrätten har nu avskrivit målet efter att fusket uppdagats.

Hade jobbat i 27 år

Efter 27 år som städare inom Överkalix kommun gav Anita Hagströms kropp upp. Anita sökte ersättning för arbetsskada och vann i länsrätten.

Fallet överklagades till kammarrätten och då upptäcktes att Försäkringskassans jurist förfalskat läkarintyg.– Jag blev så förbannad och besviken. Man tror ju att Försäkringskassan ska göra sådant här på rätt sätt, att de ska ge en ärlig chans, säger Anita Hagström, 52, till Metro.

Försäkringskassans fusk upptäcktes av en slump av Anitas ombud. Att hennes fall skulle vara det enda Försäkringskassan fuskat i tror hon inte på.– Det var ju jättetur att det upptäcktes, hade jag haft ett annat ombud hade de kommit undan. Det kan ju inte heller  bara vara i mitt fall som de gjort så här.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro