ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Få döms för handel med människor

Leif Oldenburg · 29 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013
Polisens bilder från en koppleridom tidigare i år.

Polisens bilder från en koppleridom tidigare i år. Foto: Polisen


Det rumänska paret misstänks ha sålt kvinnor från hemlandet till sexköpare i Sverige och Nordirland. Den 31-årige mannen och den 28-åriga kvinnan är åtalade för grovt koppleri och människohandel.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Polisen

Men trots en ny lagstiftning som genomfördes 2010 är det fortfarande svårt att fälla någon för människohandel, visar en rapport från Åklagarmyndigheten.

Av totalt 49 åtalade har bara 14 dömts.

– Det är väldigt illa. Vi vill ha framgång i 90 procent av fallen, säger Thomas Ahlstrand. vice åklagare vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg.

För att en person ska dömas för människohandel krävs det att någon form av kontroll har förekommit. Syftet med lagändringen var att underlätta åklagarnas bevisning.

– Det är svårt att påvisa kontroll, särskilt om någon inte har varit inlåst eller fastkedjad. Men kontrollen kan vara mer subtil som när någon är helt utlämnad i ett främmande land och inte kan språket eller kanske är rädd för att gå till polisen, säger Ahlstrand.

Det finns flera förklaringar till att lagändringen inte fått genomslag, enligt Ahlstrand. Domstolarna ifrågasätter ofta den grad av kontroll som kopplaren haft över kvinnan samtidigt hon själv lämnar osammanhängande berättelser. Enligt Ahlstrand krävs det grundligare utredningar för att få fram fällande domar.

– Man kan inte nöja sig med bara offrets berättelse, det krävs annat också.

– De nu åtalade paret greps i våras. Bara en 21-årig kvinna har vågat vittna mot dem. Enligt åklagaren tjänade hon 650 000 kronor på att sälja sex. Merparten tvingades 21-åringen enligt åklagaren lämna över till det åtalade paret. Båda två nekar till brott.

– Min klient är en gigolo, inte en kopplare, sa mannens advokat när rättegången inleddes.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro