ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Få ensamstående har fått hjälp av landstinget med att skaffa barn

Linnea Bergman · 7 Dec 2017
Uppdaterad 7 Dec 2017
Sena landstingsbeslut och långa köer har gjort att universitetssjukhusen ännu inte hunnit behandla så många ensamstående kvinnor som vill skaffa barn.

Sena landstingsbeslut och långa köer har gjort att universitetssjukhusen ännu inte hunnit behandla så många ensamstående kvinnor som vill skaffa barn. Foto: TT.


Ett år och åtta månader efter att ensamstående fick laglig rätt till assisterad befruktning har bara drygt 160 kvinnor hunnit få behandling vid landets sju universitetssjukhus, visar Metros granskning. Det kan jämföras med att ungefär lika många hunnit behandlats på en enda privat klinik i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

1 april 2016 ändrades lagen så att ensamstående fick samma lagstadgade rätt till assisterad befruktning som par. Socialstyrelsen uppskattade då att ungefär 800 kvinnor skulle söka hjälp för assisterad befruktning under det första året.

Men politiska beslut på landstingsnivå och väntan på riktlinjer från SKL, Sveriges kommuner och landsting, gjorde att det på många håll tog tid innan köerna öppnade och behandlingarna kunde komma i gång.

I dag har alla landsting tagit beslut om att erbjuda assisterad befruktning till ensamstående. Men i vissa delar av landet är väntan fortsatt lång, som Metro kunde berätta tidigare den här veckan.

Ett år och åtta månader efter lagändringen har bara drygt 160 kvinnor hunnit bli behandlade vid landets sju universitetssjukhus, visar Metros kartläggning.

Universitetssjukhuset i Malmö har behandlat flest ensamstående, strax över 80 stycken.

Margareta Kitlinski, sektionschef på Reproduktionscentrum vid Universitetssjukhuset Malmö, ser flera skäl till att sjukhuset kunnat behandla flest kvinnor.

Sjukhuset har haft ett långsiktigt arbete med att bygga upp en egen spermabank och rekrytera donatorer. Verksamheten skickade även tidigt signaler till politikerna om att den nya lagen var på väg och fick extra pengar till verksamheten. Det har gjort att en läkare, en psykolog, en sjuksköterska och en person till laboratoriet kunnat anställas.

– Det har gjort att vi hinner ta emot de som söker sig till oss. Det är en enorm fördel för våra patienter att slippa långa köer och frustration, säger Margareta Kitlinski.

Sofia Kuno, ordförande för föreningen Femmis, och Margareta Kitlinski, sektionschef på Reproduktionscentrum vid Universitetssjukhuset Malmö. Foto: Loulou d´Aki och privat.
Sofia Kuno, ordförande för föreningen Femmis, och Margareta Kitlinski, sektionschef på Reproduktionscentrum vid Universitetssjukhuset Malmö. Foto: Loulou d´Aki och privat.

Vid universitetssjukhusen i Stockholms län och Västra Götalands län har minst antal ensamstående fått behandling: noll respektive två kvinnor. Akademiska sjukhuset i Uppsala har hunnit behandla 30 kvinnor, Universitetssjukhuset Örebro 21, IVF-kliniken i Umeå 20 och Linköping Reproduktionsmedicinskt centrum ett tiotal kvinnor. Antalet kvinnor som fått sin behandling offentligt finansierad är dock något fler, eftersom en del privata kliniker även utför landstingsfinansierade behandlingar via vårdval och avtal med specifika landsting.

De långa köerna bidrar till att en del ensamstående fortfarande åker utomlands, främst till Danmark, för att försöka bli gravida. Andra vänder sig till privata kliniker och får betala hela utredningen och inseminationsbehandlingen själva. Något som kan kosta tiotusentals kronor.

Den privata kliniken Fertilitetscentrum Stockholm har ensamt behandlat drygt 150 ensamstående sedan lagändringen. De kvinnorna har fått betala för sin behandling själva. Det är nästan lika många som har fått behandling hos alla universitetsklinikerna tillsammans.

– Vi var nog faktiskt först i Sverige med att behandla ensamstående. Vi hade utrett flera stycken redan och kunde starta direkt med behandlingar 1 april förra året. Det skulle då dröja nästan ett år innan man ens kunde ställa sig i kö vid Karolinska universitetssjukhuset som ensamstående, säger verksamhetschefen Camilla Stenfelt.

Sofia Kuno, ordförande för föreningen Femmis, tycker att det är bra att möjligheten till privat finansierad inseminering finns. Men hon är kritisk till att kvinnor känner sig tvingade att betala sin behandling själv.

– En av de stora sakerna med den nya lagen var att man ska kunna få hjälp inom den offentliga vården. Det handlar om att ge människor samma chans oavsett om man har pengar eller inte, säger hon.

pil
Fakta: Så många har behandlats vid universitetssjukhusen

Antalet ensamstående som fått assisterad befruktning på universitetssjukhusen sedan lagändringen 1 april 2016.

Linköping Reproduktionsmedicinskt centrum: Ett tiotal.Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Reproduktionsmedicin: 2Universitetssjukhuset Örebro, Fertilitetsenheten: 21Karolinska Universitetssjukhuset, Reproduktionsmedicin: 0Akademiska Sjukhuset, Reproduktionscentrum: 30Universitetssjukhuset, Malmö, Reproduktionsmedicinskt centrum: Runt 80IVF-kliniken Umeå: 20

Källa: Fotnot: IVF-kliniken Umeå är privatägd men utför en stor del offentliga behandlingar och IVF-behandlingar med donerade spermier och är därför med på listan. Siffrorna kan ha ändrats något sedan de hämtades in i mitten eller slutet av november. Förutom dessa utför en rad privata kliniker både privatfinansierade och landstingsfinansierade behandlingar av ensamstående kvinnor.

pil
Fakta: Det ska landstingen erbjuda

SKL har beslutat om rekommenderade riktlinjer för assisterad befruktning. Där står det att:

– Behandlingen ska starta innan kvinnans 40-årsdag. Frysta embryon kan återföras fram till den behandlade kvinnans 45-årsdag.

– Kvinnan ska inte vara under 25 år gammal.

– Landstinget erbjuder tre IVF-behandlingar eller sex inseminationer med donerade spermier.

– Landstingsfinansierad assisterad befruktning endast ska erbjudas kvinnor som inte sedan tidigare är registrerade vårdnadshavare till något barn.

– Vårdgarantin innebär att utredningsfasen ska påbörjas inom tre månader från första kontakt. Men om en behandling är beroende av donation av ägg eller spermier startar vårdgarantins tidsgränser är dessa finns på plats.

Källa: Källa: SKL

pil
Olika typer av assisterad befruktning

Insemination: Spermier injicieras direkt i kvinnans livmoder.

IVF: Spermier och ägg förs samman i ett provrör utanför kroppen.

ICSI: En spermie först in manuellt till ett ägg. Efter några dagar förs embryot in i kvinnans livmoder.

Källa: Källa: Socialstyrelsen

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro