ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Få fall av könsstympning når domstol

Valerie Kaspersen · 26 Maj 2018
Uppdaterad 28 Maj 2018
Socialstyrelsen beräknar att runt 38 000 kvinnor i Sverige i dag har varit utsatta för någon form av könsstympning. 
Bilden är en arkivbild.

Socialstyrelsen beräknar att runt 38 000 kvinnor i Sverige i dag har varit utsatta för någon form av könsstympning. Bilden är en arkivbild. Foto: IBL


En brist på bevis och okunniga myndigheter gör att väldigt få fall av könsstympning når hela vägen till domstol. "För mig är det ett allvarligt brott", säger Mats Ihlbom, kammaråklagare i Göteborg, till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Könsstympning är sedan länge förbjudet i Sverige, men trots det är kunskapen om hedersrelaterad problematik bristande, rapporterar SR. – För mig är det ett allvarligt brott. Det är ju något som påverkar små flickor och kommer att påverka dem i hela deras liv. Det är ju en kontroll av de här flickorna och kvinnorna som vi absolut inte kan acceptera, säger Mats Ihlbom, kammaråklagare i Göteborg, till SR.

– Vi måste värna all barns rättigheter och aldrig göra skillnad på barn. Det tycker jag att vi har gjort i alldeles för stor utsträckning ,säger Juno Blom expert på länsstyrelsen i Östergötland, till SR.

Förra året anmäldes totalt 20 fall av könsstympning i hela landet. Inget av dem ledde till åtal. Socialstyrelsen beräknar att runt 38 000 kvinnor i Sverige i dag har varit utsatta för någon form av könsstympning. – Jag tror att det är viktigt att vi har höga beviskrav i ett demokratisk samhälle. Däremot tror jag att vi har varit för dåliga på att att rusta oss för att kunna göra utredningarna på rätt sätt, säger Juno Blom, till SR.

För att motverka könsstympningar och hedersrelaterat våld behövs bättre bevisning och större kunskap inom vård och myndigheter. I dag är utbildning inom hedersrelaterad problematik obligatorisk för nya åklagare. – Ju mer kunskap som finns desto bättre, säger Mats Ihlbom till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro