ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Få kommuner bjuder på alkohol på julfesten

Linnea Bergman, Johan Wikén · 15 Dec 2017
Uppdaterad 15 Dec 2017
Få kommuner bjuder sina anställda på alkohol till jul, visar Metros kartläggning.

Få kommuner bjuder sina anställda på alkohol till jul, visar Metros kartläggning. Foto: Alamy.


Endast ett fåtal kommuner bjuder sina anställda på alkohol till jul. Majoriteten av dem som bjuder på alkohol ligger i Stockholms län, visar Metros kartläggning.

klar

Artikellänk är kopierad

Nej, Nej! och NEJ. Det är det vanligaste svaret från Sveriges kommuner på frågan om de bjuder sina anställda på alkohol i samband med julaktiviteter.

Bara tio av de 200 kommuner som svarat på Metros enkät säger att de kan komma att bjuda på alkohol till jul. Sex av de tio kommunerna ligger i Stockholms län.

En av kommunerna som bjuder på alkohol är Ekerö kommun. Det ska handla om en måttlig mängd, vilket enligt kommunen själva motsvarar max 2-3 glas vin eller öl.

– Det är trevligt att bjuda våra medarbetare på något glas någon gång om året. Det är ingenting som är konstigt. Vi ser det som ett sätt att visa uppskattning. Det är ett sätt att bidra till en trevlig arbetsplats, säger Johan Elfver, kommunikationschef i Ekerö kommun.

Hur ser du på att skattepengarna går till alkohol?

– Det är skattepengar vi jobbar med oavsett vad vi gör. Vi har gjort bedömningen att det är måttfullt att bjuda på något glas till middagen, säger Johan Elfver.

En kommun som inte bjuder på alkohol är Götene kommun i Västra Götaland.

– Det är en strikt policy. Det är så känsligt, det ska inte vi bjuda på. Vi har ett arbetsgivaransvar utifrån alkoholproblematiken överlag och när vi använder skattebetalarnas pengar så ska det ske med sans och måtta. Det finns heller ingen anledning, det finns så många andra sätt att göra det festligt på, säger kommunchef Jerker Andersson Liljestrand.

Magnus Nyqvist är områdesansvarig på Alna, som hjälper företag att hantera alkoholproblem på arbetsplatsen. Under de senaste fyra-fem åren tycker han sig ha sett att kommunerna blivit mer strikta med sina alkholpolicys.

– Kommunerna vill inte riskera skriverier kring vad de gör för skattebetalarnas pengar. Jag tror att det är så pass enkelt, säger han.

Magnus Nyqvist säger att oavsett om kommunen väljer att servera alkohol eller inte så gäller det att ha tydliga riktlinjer. Arbetsgivaren måste också vara beredd att agera om situationen går överstyr när det bjuds på alkohol.

– För den som har ett skadligt bruk av alkohol finns risken vid alla sådana tillfällen att man tappar kontrollen över konsumtionen, säger han.

pil
Kommunerna som bjuder på alkohol till jul

Ekerö kommun, Stockholms län: Enligt riktlinjerna om alkohol till middagar vid konferenser och julfester ska måttfullhet iakttas. Det kan enligt kommunen betyda 2-3 glas vin/öl i samband med en middag. Ingen starksprit.Upplands-Bro kommun, Stockholms län: Varierar från noll glas till ett glas, enligt kommunen.Danderyds kommun, Stockholms län: Riktlinjen är max två glas/person.Sollentuna kommun, Stockholms län: En liten fördrink samt ett glas vin eller en öl. Ingen starksprit.Nacka kommun, Stockholms län: Varje enhetschef bestämmer med det finns en intern riktlinje om max två vin/öl per person.Vaxholms kommun, Stockholms län: Medarbetarna bjuds på ett glas öl/vin/alkoholfritt alternativ vid personalfest.Kävlinge kommun, Stockholms län: Max 1 öl/1 glas vin till maten om det är julfest.Burlövs kommun, Skåne län: Det är brukligt att det ingår ett glas vin eller en öl för dem som dricker.Växjö kommun, Kronobergs län: Olika på de olika förvaltningarna. Inom tekniska förvaltningen bjuds det exempelvis påAlkohol serveras som huvudregel inte, men om det skulle förekomma så är det maximalt ett glas vin eller en starköl, i enlighet med kommunens uppvaktningsreglemente.ett glas vitt mousserande vin som välkomstdryck samt ett glas vin eller en öl till maten.Skurups kommun, Skåne län: 

Källa: Källa: Kommunernas egna svar på den julenkät som Metro skickat ut till landets 290 kommuner. Totalt har 200 av 290 kommuner svarat.

Förhoppningsvis blir det inte tomt i glasen på kommunernas julfester även om de flesta inte bjuder på alkohol. Foto: Alamy
Förhoppningsvis blir det inte tomt i glasen på kommunernas julfester även om de flesta inte bjuder på alkohol. Foto: Alamy
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro