ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Få kvinnliga företagare inom alla branscher

El · 7 Feb 2013
Uppdaterad 7 Feb 2013
Få kvinnliga företagare inom alla branscher

Få kvinnliga företagare inom alla branscher Foto: Anders Wiklund / Scanpix


Fler män än kvinnor är egna företagare – även inom traditionellt kvinnodominerade branscher. – Många kvinnor har jättebra företagsidéer, men är för försiktiga. Kvinnliga företagare behöver synas mer för att andra ska våga, säger företagaren Kristina Lindhe.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristina Lindhe är vd och grundare av företaget Lexington. Hon säger att de traditionella mönstren inom familjen utgör ett hinder för kvinnliga egenföretagare. Enligt henne är det många kvinnor som väljer att stanna hemma och ta hand om familjen i stället för att satsa på sina företagsidéer. – Många kvinnor backar till förmån för sina män. När man ser familjen som ett gemensamt projekt så fungerar det bra, men tyvärr är det inte så än.

Hon tror att fler kvinnor kommer starta egna företag i framtiden men att det kommer ta lång tid innan vi ser någon större förändring. 

Birgitta Sköld på Linköpings universitet har under tre år studerat småföretagare inom den offentliga sektorn. Även hon ser de traditionella könsrollerna i samhället som ett hinder för kvinnliga företagare. – Att det finns så få kvinnliga företagare beror inte på kvinnorna själva, utan på strukturerna runtomkring, säger hon. 

I sin forskning har hon kommit fram till att män är överrepresenterade som egenföretagare även inom den offentliga sektorns verksamheter. Det gäller nästan alla branscher.Enda undantaget är barnomsorgen, där det finns fler kvinnliga egenföretagare. – Män har tagit fler andelar under 2000-talet. Deras företagande gynnas mer av kombinationen av stordrift och upphandling, medan smådrift och kundval gynnar kvinnors företagande .

Politikernas förhoppning i och med konkurrensutsättningen av den offentliga sektorn i början av nittiotalet var att fler kvinnor skulle starta företag. Men resultatet har blivit det motsatta. – Tidigare forskning har visat att människor oftast väljer att starta eget företag inom branscher de känner till, så det borde ha blivit så inom den offentliga sektorn, säger Birgitta Sköld.

Hon hoppas att hennes avhandling kommer att väcka debatt och att det så småningom kommer att ske en förändring i könsfördelningen mellan egenföretagare .  Hon säger att de strukturella villkoren behöver ses över, men har inga svar på hur det ska gå till i praktiken.

klar

Artikellänk är kopierad

El
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro