ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Få soffliggare i Lomma

Stockholm TT · 28 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det höga valdeltagandet i Lomma gäller både riksdagsvalet och valet till kommunfullmäktige, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) sammanställning av statistik från de allmänna valen 2006.

Valdeltagandet i Lomma var hela 89,7 procent i riksdagsvalet och 89,4 procent i kommunfullmäktigevalet. Lomma följs i toppen av Vellinge i båda valen. Trea kommer Ekerö när det gäller riksdagsvalet och fyra är Danderyd. De båda kommunerna byter plats i rangordningen när det gäller kommunfullmäktigevalet. På femte plats i toppen ligger Vaxholm i båda valen. Ökat valdeltagande Valdeltagandet i hela riket ökade jämfört med valet 2002, från 80,1 procent till 82,0 procent i år. Det gäller riksdagsvalet. Motsvarande siffror för landstingsfullmäktigevalet är 77,5 procent mot 78,8 procent, och i kommunfullmäktigevalet ökade valdeltagandet från 77,9 procent till 79,4 procent.

I Älvdalens kommun ökade valdeltagandet mest jämfört med 2002 års val. Ökningen är 5,2 procentenheter för riksdagsvalet och 4,5 procentenheter för valet till kommunfullmäktige. Valdeltagande där är dock fortfqarande lågt jämfört med snittet i riket. Behöll fästen Valdeltagande sjönk mest i Bollnäs kommun, med 2,7 procentenheter i riksdagsvalet och med 3,0 procentenheter för kommunfullmäktigevalet.

Haparanda toppar dock bottenligan med ett valdeltagande på bara 68,6 procent i riksdagsvalet och 59,5 procent i kommunfullmäktige. Haparanda följs av Årjäng, Övertorneå, Ljusdal och Eda när det gäller lägsta valdeltagandet till riksdagen.

De flesta partierna behöll sina starkaste fästen i riksdagsvalkretsarna. Det var bara folkpartiet och socialdemokraterna som blev starkast i nya kommuner. I 2002 års val var folkpartiet starkast i Stockholms kommun och socialdemokraternas bästa valkrets var Västernorrlands län. I årets val var fp starkast i Göteborgs kommun och s i Norrbottens län.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro