ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Få svenskar vill bli chefer

Jenny Sköld · 20 Apr 2011
Uppdaterad 28 Aug 2014

Det är ute att vara chef. Rekryterare drar paralleller till läraryrket. "Det har tappat sin glans".

klar

Artikellänk är kopierad

6 av 10 svenskar har inga ambitioner att bli befordrade på jobbet. Var tredje är lite motiverade och bara 8 procent är mycket motiverade att bli befordrade. Det innebär att vi tillsammans med våra grannar i Norge och Danmark hamnar i botten av rankningen över vilka länder som har de minst karriärsugna invånarna. Det framgår av bemanningsföretaget Randstads rapport där 29 länder över hela världen deltagit. Mest motiverade är löntagarna i Indien, följt av Mexiko och Kina.

► Hon går emot trenden – siktar på att bli chef Lena Silén, som jobbar med rekrytering av chefer på rekryteringsföretaget Transearch tycker att chefskapet har tappat status i Sverige. –  Begreppet ledarskap har blivit lite urholkat. Man kan dra paralleller till läraryrket som lite tappat sin glans. Chefskapet kan vara på väg åt samma håll, säger hon. Den svenska trenden tycks dessutom hålla i sig ett tag framöver. Undersökningar visar att det senaste tillskotten på arbetsmarknaden, 70- och 80-talisterna, prioriterar ett roligt och fritt jobb framför en position med högre lön och mer ansvar.  Lena Sillén tror att det i förlängningen kan bli svårare att hitta bra chefer. – Arbetsgivare måste börja tänka i nya banor för att locka yngre generationer att bli chefer. Det handlar mycket om att ta reda på vad personen vill ha i stället för högre lön. Kanske en extra semestervecka, ännu mer flexibel arbetstid eller möjligheten att jobba hemifrån. Undersökningen Randstad Workmonitor genomförs fyra gånger per år.

HELA RANKNINGEN – SÅ MÅNGA JOBBAR PÅ ATT KLÄTTRA I KARRIÄREN

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro