ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Få ungdomar tror på att anmäla brott

Peter Herkel · 19 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Endast tre av tio offer anmäler brottet till polisen

klar

Artikellänk är kopierad

 BROTT. Den här veckan tvingas fler än fem omyndiga malmöbor till sex. Tio ungdomar rånas och åtta tonåringar blir så allvarligt misshandlade att de måste uppsöka läkarvård. Men bara tre av tio offer polisanmäler brottet. Bland de sexutnyttjade går inte ens var sjunde till polisen. Det visar kommunens undersökning bland 7 378 Malmöungdomar. – Det är ett underkännande av hela rättsapparaten. Vi är inte i fas med dagens samhälle, säger Willy Persson, kommissarie på rånkommissionen.

Malmö stads folkhälsoenhet har låtit opinionsinstitutet Skop fråga ut unga kommuninvånare om allt från alkoholvanor till studiemotivation. Men det är siffrorna om brottslighet som sticker ut. Sex procent av de tillfrågade uppger att de våldtagits eller tvingats till oönskat sex det senaste året. Lika stor andel har blivit misshandlade. Mer än var tionde har blivit allvarligt hotad eller bestulen på värdesaker. – Det är första gången vi mäter det här så vi har egentligen inget att jämföra med. Men det visar att vi har stora problem, säger Thomas Sterner på folkhälsoenheten. Att så få ungdomar polisanmäler brotten beror till stor del på att gärningsmannen finns inom bekantskapskretsen, enligt Sterner. – Det finns en rädsla för repressalier. Man vill inte vara en tjallare. Men sen saknar många kunskap om hur en rättsprocess går till, säger han.

Willy Persson tror att det snarare handlar om brist på civilkurage. – Ungdomar skiter i andra och tänker bara på om de får ut försäkringspengar för mobilen de blivit rånade på. De måste lära sig att om de inte polisanmäler så kommer rånaren att gå på nya offer, säger han. Fotnot: Metros beräkning av hur många som utsatts för en viss typ av brott per vecka bygger på att vi dividerat antalet offer under ett år med siffran 52 som står för årets veckor.

 Krostofer Sjögren, 21, Svalöv.– Ungdomar tror inte att en anmälan leder till något. Jag tror att jag ändå skulle gå till polisen.

Filip Oder, 21, Falsterbo. –För att polisen gör noll. Och såhinner de aldrig i tid. Jag skulle inte gå till polisen.

  Maria Svensson, 24, Malmö. – Folk tror att det inte spelar om man går till polisen. Men jag skulle nog själv anmäla. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Herkel
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro