ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Få våldtäktsmål i city leder till åtal

Petter Sundsten · 8 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Sema Aytam, Johanna Gillvik och Therese Myhrberg har just avslutat ett projektarbete om våldtäkter på Globala gymnasiet. De vill att man ska börja läsa om våldtäkter på biologilektionerna. 

Sema Aytam, Johanna Gillvik och Therese Myhrberg har just avslutat ett projektarbete om våldtäkter på Globala gymnasiet. De vill att man ska börja läsa om våldtäkter på biologilektionerna.  Foto: Urban Brådhe


Bara tre av tjugo ärenden går till domstol

klar

Artikellänk är kopierad

Citys åklagare åtalar hälften så många för våldtäkt som söderorts – trots att city har många fler våldtäktsärenden.

– Vi kan inte driva ett fall som vi inte tror leder till en fällande dom, säger Andreas Nyberg, kammaråklagare vid familjevåldsenheten vid city åklagarkammare.Metro har kartlagt skillnaderna i hur många våldtäktsfall som åklagare tar till domstol. I söderort handlade man förra året 155 ärenden. 60 ledde till åtal. Motsvarande siffror för City åklagarkammare är 193 ärenden, men i bara 31 fall valde åklagaren att åtala i tingsrätten.En anledning kan vara ett tätt samarbete mellan polis och åklagare. I söderort arbetar sex åklagare och runt 15 poliser i en familjevåldsgrupp. En åklagare sitter ständigt hos polisen.

– Då kan åklagaren kliva in direkt som förundersökningsledare. Sedan sköts utredningen väldigt snabbt, säger kriminalinspektör Anette Öberg, gruppchef för familjevåldsenheten på söderorts polisdistrikt.

En annan anledning till det högre antalet åtal är också att söderort handlägger fler familjeärenden med känd gärningsman.

– Det är svårt att svara på varför vi har sämre siffror i city. En förklaring kan vara att det finns fler fall med okända gärningsmän här i city, säger Andreas Nyberg.Söderortsmodellen startade år 2000. Sedan förra året har också polis och åklagare i city börjat arbeta på samma sätt.– Vi har delvis tagit efter söderort, säger Andreas Nyberg på City åklagarkammare.

Tjejer vill ha kurs mot våldtäkt

Här är tjejerna som vill införa våldtäkt på biologilektionerna.

– Vi vill att kursen ska handla lika mycket om brottslingarna som offren, säger gymnasieleven Johanna Gillvik, 16.

Häromveckan avslutade Johanna tillsammans med Therese Myhrberg, 16, och Sema Aytam, 16, ett projektarbete om våldtäkter på Globala gymnasiet i Stockholm. De intervjuade folk på stan och gjorde studiebesök på Alla kvinnors hus.

– Vi vill införa ett kursmål i biologi på högstadiet som handlar om våldtäkter och våld mot kvinnor, säger Johanna Gillvik.– Vi vill att killarna ska ta sitt ansvar och få information om våldtäkt, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro