ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Face swaps – det nya verktyget för politisk propaganda

Linus Lindgren · 31 Jan 2018
Uppdaterad 31 Jan 2018
Face swaps. Något roligt eller ett framtida propagandaverktyg?

Face swaps. Något roligt eller ett framtida propagandaverktyg? Foto: Skärmdump Gfycat/NBC


Många är vi som skrattat åt face swaps. Men det finns en baksida som i takt med teknologins framfart utvecklats till något som är allt annat än komiskt. Appar som bygger på artificiell intelligens gör det i dag svårt att skilja på äkta och falskt i världen av ansiktsbyten.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var bara några år sedan att byta ansikten mellan två personer med hjälp av en app blev en grej. Du och din kompis, förälder eller varför inte husdjur, fick varandras ansikten med hjälp av mobilen. Harmlöst och mest en rolig grej.

Liknade teknologi har nu utvecklats till något mycket mer seriöst. Enligt den amerikanska tidningen Vice har en Redditanvändare skapat ett program som med hjälp av artificiell intelligens kan applicera kända människors ansikten på princip vilken kropp som helst – i vilken video som helst.  Med hjälp av programmet har användaren, som går under namnet Deepfakes, lyckats göra fejkade porrfilmer med kända amerikanska skådespelerskor i huvudrollen.

Filmerna ser näst intill verkliga ut och nu har användaren har nu släppt programmet till allmänheten.

Deepfakes startade också ett underforum på Reddit, en så kallad subreddit, där hen har postat en guide om hur andra kan använda programmet. Subredditen har fått namnet Deepfakes vilket också fenomenet har kommit att kallas i vissa sammanhang.  I skrivande stund har Deepfakes subreddit nästan 51 000 prenumeranter där människor lägger upp sina egna videos som med hjälp av AI-programmet face swapats.

De flesta är av pornografisk natur men det finns även videos på politiker som har råkat ut för detta.  Ett exempel är denna videon där Argentinas president, Mauricio Macri, har fått Adolf Hitlers ansikte från filmen ”Undergången” inklippt över sitt eget.

Johan Wessel, journalist på magasinet Kamera och bild, har tidigare skrivit om bildmanipulationens historia. Han tror att face swaps och videomanipulation kan komma att bli ett kraftfullt verktyg i framtiden.

– Folk har ofta en bild av att det som syns på fotografier är sant. Nu vet ju många att man med förhållandevis enkla medel kan fejka fotografier. Detta har kanske gjort människor mer uppmärksamma. När det kommer till videos tror nog människor att det som de ser är sanning och tänker ”om det rör på sig måste det ju vara sant”, säger han.

Han fortsätter att konstatera att bildmanipulationer genom alla tider har varit ett sätt att sprida politisk propaganda.

– Det finns många exempel på där obekväma människor har klippts ut ur bilder och liknande. I dag pratas det mycket om ryska trollfabriker. Om de skulle kunna göra verklighetstrogna videos på när exempelvis politiker säger saker som de inte sagt skulle det bli ett väldigt effektivt sätt att sprida politisk propaganda.

Johan Wessel säger att det kan vara svårt att veta om en video är sann eller inte.

– Jag vill tro att människor är källkritiska till vad de ser på internet. Men så är det ju inte alltid. Om man är osäker på att det man ser är sant kan det vara bra att först kolla var filmen kommer ifrån och varför den publicerades. Sen krävs det att seriösa medier granskar material som kan vara fabricerat, säger han.

Så här väl fungerar programmet i dag till vänster i bild sitter skådespelaren Nicolas Cage. I mitten sitter Andy Samberg men med Nicolas Cages ansikte. 

Foto: Gfycat/NBC

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro