ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook backar efter Alexandras kritik – tar bort bilder på dödsoffer

Linnea Gustafson · 11 Apr 2017
Uppdaterad 11 Apr 2017
Alexandra Huldén reagerade när hon såg den otäcka bilden på ett av dödsoffren och anmälde bilden till Facebook.

Alexandra Huldén reagerade när hon såg den otäcka bilden på ett av dödsoffren och anmälde bilden till Facebook. Foto: Privat


Alexandra Huldén har anmält en bild som cirkulerar på Facebook där ett av dödsoffren i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm syns. Enligt Aftonbladet har flera personer anmält samma bild. Facebook vägrade ta bort bilderna – men backar nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera bilder på skadade personer från lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm har cirkulerat i sociala medier sedan i fredags.

I Alexandra Huldéns facebookflöde dök det upp en bild på ett av dödsoffren, vilket Aftonbladet var först med att skriva om.

– Bilden föreställer den elvaåriga flickan som dog, säger Alexandra Huldén.

Hon anmälde bilden direkt när hon såg den första gången, och fick Facebooks standardsvar på att de ska granska hennes anmälan. Trots det dök den upp flera gånger i hennes flöde, i olika sammanhang, och Alexandra anmälde bilden på nytt flera gånger om.

I en mammagrupp på Facebook uppmärksammade hon hur hemskt det var att denna bild visades på Facebook och fler anmälde bilden.

Första svaret från Facebook var att de inte kommer plocka ner bilden, utan dölja den bakom en 18-årsgräns.

– Jag tycker det är så fruktansvärt. För det första borde hela Sverige bara gå ihop och inte sprida något negativt. Och för det andra är tanken på hur bilden kan påverka anhöriga och vänner till barnet eller andra barn som ser den fruktansvärd, säger Alexandra Huldén.

”Tack för din anmälan. Facebook är en en plats där man kan dela med sig av sina erfarenheter och väcka uppmärksamhet kring frågor som man tycker är viktiga. Eftersom vi har fått synunkter på detta från vår community kommer vi däremot att begränsa den här typen av innehåll för personer under 18 år. Vi kan även komma att visa en varning för att uppmärksamma användare på innehållet i det här foto innan de visar det. ” skriver Facebook i sitt svar på Alexandra Huldéns anmälan.

Alexandra har tidigare gjort anmälningar till Facebook när hon sett opassande bilder eller videoklipp.

– Till exempel tog Facebook bort bilder på djurmisshandel som jag anmält, och de tar ju bort amningsbilder och liknande. Men att bilder på ett dött barn får vara kvar är helt orimligt.

Under tisdagseftermiddagen meddelade dock Facebook att man nu har tänkt om.

”Vi är väldigt chockade och bedrövade över attacken som har utförts i Stockholm. Vi förstår att bilderna är extremt upprörande, och jobbar därför så snabbt som möjligt med att ta bort dem där de publiceras”, skriver en talesperson för Facebook till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro