ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook censurerar inlägg om sexuella övergrepp

· 6 Dec 2015
Uppdaterad 6 Dec 2015
Emma Blomdahl, ordförande för föreningen Tillsammans, rasar mot Facebook skeva syn på sex.

Emma Blomdahl, ordförande för föreningen Tillsammans, rasar mot Facebook skeva syn på sex. Foto: Skärmdump/Ulrika Norman


Frågan ’Har du utsatts för sexuella övergrepp?’ ansågs för stötande enligt Facebook som stoppade föreningen Tillsammans från att göra reklam för sin stödgrupp.

klar

Artikellänk är kopierad

Föreningen Tillsammans, som är en plattform för personer som utsatts för sexuella övergrepp, ville nå ut till personer mellan 15 till 20 år och bestämde sig för att annonsera på Facebook. Men nu rasar föreningens ordförande Emma Blomdahl mot Facebook efter att föreningens reklam stoppats.

– Det sänder ut signaler som säger att det här det är inte okej att prata om sexuella övergrepp, säger hon.

► LÄS MER: Facebook kritiseras: Visar stöd för Frankrike men inte för Libanon

Annonsen som stoppades innehöll en bild där tre personer håller handen med ryggarna vända mot kameran och texten ”Stödgrupp för personer utsatta för sexuella övergrepp” tryckt över bilden. Under bilden stod det ” Har du utsatts för sexuella övergrepp? Känner du dig ensam? I vår stödgrupp kan du möta andra och tillsammans bearbetar ni det som skett.”

– Det är inte som att det står ”har du en stor snopp” eller att reklamen innehåller bilder på sexuella övergrepp eller ens något naket, säger Emma Blomdahl.

► LÄS MER: Se reklamen för kvinnokondomen som Facebook inte vill att du ska se

Reklamen stoppades från publicering med motiveringen att den inte följer Facebooks annonseringsriktlinjer vad gäller språk som är aggressivt, vulgärt, hotfullt eller leder till omfattande negativ feedback. Annonsen skickades in för godkännande den 2 december och beslutet kom dagen efter.

– Jag blev väldigt upprörd. Det är väldigt många gånger som jag har anmält sexistiska annonser eller grupper utan att det hänt något, säger Emma Blomdahl.

Hon meddelade Facebook att inte var nöjd med beslutet. Till svar fick hon att formuleringen ”Har du utsatts för sexuella övergrepp? Känner du dig ensam?” har en negativ inverkan.

– Det är tydligt att Facebook har en skev syn vad gäller män och kvinnor och sexuellt våld, säger Emma Blomdahl.

Metro har försökt nå Facebook Sverige för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro