ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook-grupp öppnar dörrar för nyanlända

Sebastian Chaaban och Jenny Sköld · 10 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013

På bara en timme kunde komikern Kristoffer Appelquist hjälpa en nyanländ syrisk flykting. Nu har hans berättelse blivit delad tusentals gånger på Facebook. "Det är svindlande att man på så kort tid faktiskt kan göra stor skillnad", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Appelquist lade en timme på att hjälpa en flykting genom sitt  kontaktnät. – Det är något som alla kan göra, säger han.
Kristoffer Appelquist lade en timme på att hjälpa en flykting genom sitt  kontaktnät. – Det är något som alla kan göra, säger han.Foto: TT
Sophie Drugge och Lina Börjesson startade en facebook-grupp  har bland annat samlat in kläder till de boende och arrangerat svenskundervisning långt innan SFI-kurserna kommit igång. På fredagsfikorna är det öppet för alla att komma och umgås på förläggningen – som är inrymd i ett värdshus på orten.
Sophie Drugge och Lina Börjesson startade en facebook-grupp  har bland annat samlat in kläder till de boende och arrangerat svenskundervisning långt innan SFI-kurserna kommit igång. På fredagsfikorna är det öppet för alla att komma och umgås på förläggningen – som är inrymd i ett värdshus på orten.

Standup-komikern Kristoffer Appelquist kom i kontakt med facebook-gruppen ”Med hjärtat i Sunne”, som bland annat engagerar sig för att hjälpa de flyktingar som anländer till orten i Värmland, med allt från mat till kläder.

Appelquist såg att gruppen efterfrågade personer som kunde improvisera som svensklärare för de syriska flyktingarna.

– Jag åkte till dit och träffade flera spännande människor. En av dem var en läkare från Damaskus som just kommit hit. Jag tänkte att det måste gå att göra något mer, så jag började fråga mig runt, säger Appelquist.

Han fick till slut kontakt med en läkare i Sverige som bara två år tidigare gjort samma resa från krigets Syrien. Männen introducerades för varandra och läkaren kunde hjälpa sin nyanlända landsman med att berätta på arabiska hur han får sin utbildning validerad och hur den svenska byråkratin fungerar. 

– Det är något som alla kan göra, det behöver inte ta mer än 50 minuter att använda sitt kontaktnät som alla har, alla har något form av kontaktnät, och hjälpa till, säger Appelquist. 

Facebookgruppen "Med hjärtat i Sunne" startades i november, efter att det blivit känt att Sunne för första gången skulle ta emot flyktingar. Beskedet möttes först av en del oro. Men Sunneborna Sophie Drugge och Lina Börjesson bestämde sig för att "det här skulle bli bra".

– Jag tänker bo här ganska länge och tänker på mina, och allas, barns framtid. Alla ska känna sig välkomna här, säger Sophie. 

Migrationsverket uppmuntrar liknande intitiativ från privatpersoner som vill hjälpa till. Men Jonas Colling, expert på mottagande av asylsökande vid Migrationsverket, uppmanar till en viss försiktighet i kontakten med asylsökanden.

– Vissa befinner sig i en extremt utsatt situation och det är viktigt att inte sprida var de är någonstans. För att de boende inte ska känna sig otrygga är det därför bättre att vända sig till någon ideell organisation än att gå rakt in på en förläggning.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban och Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro