ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook-hackaren låtsades vara vän – länsade Amandas konto: "Jag fick panik"

Åsa Larsson · 26 Mar 2015
Uppdaterad 26 Mar 2015
Amandas lillasysters pojkvän hörde av sig – han är som en familjemedlem och Amanda litade helt och hållet på honom. Men hans konto var hackat.

Amandas lillasysters pojkvän hörde av sig – han är som en familjemedlem och Amanda litade helt och hållet på honom. Men hans konto var hackat. Foto: Privat


Bedragarna hackar Facebookkonton och låtsas vara en nära vän. På så sätt kommer de över koder från bankdosan och kan länsa ditt konto. Polisen utreder just nu flera hundra fall – en av de drabbade är 21-åriga Amanda: "Jag mådde så dåligt".

klar

Artikellänk är kopierad

Amanda skulle hjälpa honom med koder till hans bankdosa eftersom han ville ta sig in i sitt bankkonto. I verkligheten var det Amandas konto de tog sig in på.
Amanda skulle hjälpa honom med koder till hans bankdosa eftersom han ville ta sig in i sitt bankkonto. I verkligheten var det Amandas konto de tog sig in på.Foto: Privat
När Amanda förstod vad som hänt fick hon panik, berättar hon. "Jag mådde så dåligt".
När Amanda förstod vad som hänt fick hon panik, berättar hon. "Jag mådde så dåligt".Foto: Privat

– Han var ju en jag litade på. Man tänker inte så att det är någon som sitter och hackar sig in på Facebook, säger Amanda till Metro.

Natten till torsdag var Amanda inne på Facebook och blev kontaktad av hennes lillasysters pojkvän.

– Han behövde hjälp med att komma in på sin internetbank, men hade inte dosan, berättar Amanda.

Eftersom Amanda hade samma bank så kunde hon hjälpa till med sin bankdosa.

– Han gav mig en kontrollkod och jag gav honom svarskoder.

Det var en bedragare som chattat med Amanda och stal med hjälp av koderna kring 30 000 kronor från hennes bankkonto. Bedragaren hade också hört av sig till 13 andra personer på Amandas lillasysters pojkväns vänlista. Den verkliga pojkvännen blev helt förskräckt när han fick höra om det som hänt.

►LÄS MER: ”Får man koden skickad till sig så bör en varningsflagga dyka upp”

Enligt Jan Olsson, förundersökningsledare på det nationella bedrägericentret, så utreder polisen just nu ett par hundra fall av Facebook-bedrägerier som liknar Amandas.

– Vi ser ju naturligtvis att det här är ett jätteproblem – man lämnar ut sina uppgifter till någon som man tror är en kompis, säger Jan Olsson.

Amanda skulle ha använt pengarna för att kunna flytta hemifrån.

– Men nu blir det inte av. Jag har kämpat för de här pengarna och har tre jobb.

När Amanda insåg vad som hänt fick hon panik. Hon spärrade kortet hos sin bank och gjorde en polisanmälan. 

Kan du få tillbaka pengarna?

– Det kunde de inte säga. Jag har lämnat ut mina koder – de har inte kommit över mitt kort eller så – och då brukar bankerna inte ge tillbaka pengar.

Bedragarens metod är, enligt polisen Jan Olsson, att lära känna personen som de ska låtsas vara.

– Han läser det som skrivs och blir ganska duktig, han vet att personen har en hund till exempel och vet vad hunden heter. De skapar ett förtroendekapital. Så jag förstår ju de som drabbas av det här, det är inte så himla lätt. 

►LÄS MER: Bedragare lurade Bryan på Facebook

Bedragarna talar svenska, men kan sitta var som helst i världen. Pengarna slussas via anonyma transaktionspunkter och tas ut i exempelvis Sydamerika eller Asien.

– Du ska aldrig, aldrig, aldrig lämna ut kontouppgifter, kortuppgifter eller bankdoseuppgifter över internet eller på sms, säger Jan Olsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro