ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook har börjat märka falska nyheter – så här fungerar det

Hugo Ewald · 5 Mar 2017
Uppdaterad 6 Mar 2017
Det är inte hela sajter som markeras som ifrågasatta, utan specifika artiklar.

Det är inte hela sajter som markeras som ifrågasatta, utan specifika artiklar. Foto: AP/TT/Metro


Under fredagen gjorde Facebooks nya faktagranskningsmärkning sin officiella debut. Funktionen är dock ännu inte tillgänglig för svenska Facebookanvändare. Så här fungerar den.

klar

Artikellänk är kopierad

Under fredagen började Facebook officiellt att markera nyheter som innehåller ”ifrågasatt innehåll”. Det är resultatet av ett intiativ som Facebook presenterade i december förra året, efter att sociala medier som Facebook fått hård kritik i samband med att artiklar med osant innehåll fått stora spridning under den amerikanska presidentvalskampanjen.

Som Metros Viralgranskaren tidigare rapporterat om är det onekligen så att USA-valet präglats av sajter som publicerat vinklade och ibland rent falska nyheter. När Buzzfeed news granskade sex stora amerikanska Facebooksidor, tre vänsterpolitiska och tre högerpolitiska, kom de fram till att mellan 4 och 12 procent av alla artiklar som publicerades var helt falska. Det var också de falska artiklarna som delades mest överlägset mest. Det menade Facebook att man ville göra något åt, och i december gavs därför flera amerikanska medieföretag, som ABC news, nyhetsbyrån AP och Snopes, tillgång till ett nytt verktyg som ger de möjligheten att faktagranska artiklar åt Facebook.

– Facebook låter nu sina användare anmäla artiklar som tveksamma. Har vi en artikel som dementerar något som Facebook-användare har ifrågasatt matchar Facebook ihop vår granskning med originalartikeln så att användarna kan mötas av en varning, säger David Mikkelson, grundare av Snopes, till Metro.

Facebook har i sitt försök att implementera den nya funktionen varit relativt transparenta i sitt tillvägagångssätt. Alla faktagranskarintiativ som deltar måste skriva under en serie principer författade av den oberoende journalistiska stiftelsen Poynter, där de bland annat lovar att vara opartiska och rättvisa i sina bedömningar.

Och nu är alltså den nya funktionen officiellt lanserad, i alla fall i USA. När Metro söker upp artiklar som på amerikanska Facebook markerats som ifrågasatta syns ingen speciell markering. Metro kan också bara komma åt sidan som beskriver den nya funktionen i Facebooks hjälpcenter genom att byta till en amerikansk ip-adress. Där är dock texten på svenska.

Foto: Facebook

”Du kanske ser att vissa nyheter är markerade som ifrågasatta på Facebook. Nyheter som anmäls som falska av personer på Facebook kan granskas av oberoende faktagranskare hos tredje part. Dessa faktagranskare måste ha godkänt den opartiska Poynter-policyn. En händelse kan markeras som ifrågasatt om dessa faktagranskare fastställer att den är falsk.”, lyder texten i Facebooks hjälpcenter.

Så hur ser den nya funktionen ut i praktiken?

Som Gizmodotidigare rapporterat så märker Facebook inte ut artiklar som falska, utan som ”ifrågasatta”. En liten varningsruta syns under artiklar som de Facebook-anslutna faktagranskningsinitiativen ifrågasatt med en text som lyder som följande ”Ifrågsatt av” följt av de initiativ, som till exempel Politifact, som ifrågasatt artikeln. Det är inte hela sajter som markeras som ifrågasatta, utan specifika artiklar.

Den stora frågan är förstås om Facebooks nya funktion kommer att leda till att färre falska artiklar sprids. Faktagranskningsinitiativen som samarbetar med Facebook anklagas gång på gång för att vara vänsterinriktade av högerpopulistiska sajter och själva Facebook har ofta anklagats för att gömma undan högerinriktat, högerpopulistiskt och högerextremt innehåll. När Gizmodo intervjuade flera före detta ”nyhetskuratorer” som arbetade med amerikanska Facebooks ”trendande nyheter” uppgav flera att de blev tillsagda att dölja nyheter från amerikanska konservativa nyhetssajter.

Foto: Facebook

Framstår Facebooks faktagranskningsinitiativ som partiskt eller som att det premierar vissa åsikter kommer självklart förtroendet för det att minska, och funktionen kan i så fall snarare tolkas som ett sätt att begränsa möjligheterna för vad som får sägas på Facebook.

Frågan är också hur alla de faktagranskningsinitiativ som anslutit sig till Facebooks system för ifrågsatta artiklar ska hinna med att granska den stora mängd vinklade och falska nyheter som dagligen pumpas ut.

– Det här görs i enorm skala. Att få snurr på en lögn eller felaktig påstående går jättesnabbt, men sedan att granska det som någon klippt och klistrat tar en hel del resurser och tid, sa Åsa Larsson, redaktör för Metros Viralgranskaren, till TT i november.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro