ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook har stängt av AI-dator – började kommunicera på sitt eget språk

Henrik Ek · 1 Aug 2017
Uppdaterad 1 Aug 2017
Stephen Hawking är en av de som varnat för utvecklingen av artificiell intelligens.

Stephen Hawking är en av de som varnat för utvecklingen av artificiell intelligens. Foto: AP Photo/Matt Dunham


Det är det första kända exemplet på system som fått stängas ned efter tester där de själva utvecklat ett internt sätt att kommunicera.

klar

Artikellänk är kopierad

Facebook har satsat hårt på olika projekt inom artificiell intelligens. Syftet är bland att det sociala nätverket ska bli bättre på att automatiskt identifiera objekt i bilder.

Men AI är inte ett okontroversiellt ämne.

Nu har utvecklarna också upptäckt att företagets så kallade ”chatbots” har avvikit från sin förprogrammerade uppgift och börjat kommunicera på ett nytt språk, rapporterar Forbes.

Ett språk som inte hade initierats eller gick att förstå för utvecklarna på Facebook.

Företaget beslutade sig därefter för att stänga ned systemet ifråga.

Nyhetens beskrivs både som fantastisk och skrämmande. Fantastisk på så sätt att AI-datorn själv börjat skapa utan mänsklig interaktion – skrämmande eftersom den nya intelligensen inte gick att förstå sig på.

Enligt Facebook själva var det inget stort drama bakom nedstängningen. I en intervju med Fastco sa en utvecklare att de inte var intresserade av chatbots som kunde prata med varandra utan av chatbots som kan prata med människor.

Men nyheten var ändå tillräckligt stor för att röra om i medievärlden.

Många av världens mest insatta i frågan har sedan länge varnat för dagen då artificiell intelligens blir för avancerad. Stephen Hawking har till exempel sagt att AI kan innebära slutet för mänskligheten.

– Den (artificiella intelligensen) kommer att sticka iväg själv och utveckla sig själv i en ständigt ökande takt. Människor som är begränsade till en långsam biologisk evolution kan inte tävla och blir därmed passerad, sa Hawking.

LÄS MER
Roboten Anki Cozmo kommer till Sverige – Metro har testat
klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro