ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook i rätten för att de smygläser dina meddelanden

Tomas Lundin · 25 Dec 2014
Uppdaterad 25 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Facebook skannar av dina privata meddelanden så de kan rikta annonser. Nu har en domare godkänt att en stämning Facebook går till rätten.

Grupptalan lämnades in 2013 av användare som menar att Facebook brutit mot lagen i USA och i delstaten Kalifornien där företaget har sin bas, rapporterar Bloomberg. 

Om du skickar en länk till en annan användare via Facebook som innehåller en länk till en annan sida följer Facebook länken för att se vad det är för typ av innehåll. Dessa data kan sedan användas för att skräddarsy annonser för dig. 

Skanningen är ”en mekanism för Facebook att i hemlighet samla data för att förbättra sina marknadsförings-algoritmer och förbättra sin förmåga att tjäna pengar på data från Facebook-användare”, skriver advokaten Michael Sobol i sin stämningsansökan. 

Om inte Facebook slutar läsa av användarnas meddelanden kan de få betala så mycket som 10 000 dollar. Per användare. Det innebär att skadeståndet skulle landa på en fantasisumma, runt 90 biljoner kronor räknat på 1,3 miljarder Facebookanvändare, långt mycket mer än företaget är värt. 

Facebook kallar stämningen för ”utan grund”. Liknande stämningar har också riktats mot Google och Yahho, enligt Bloomberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro