ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook lämnar aldrig ut lösenord”

Aron Andersson · 28 Aug 2013
Uppdaterad 28 Aug 2013

Namn och adress. Den plats där en statusuppdatering skrevs. Information om att ett meddelande skickats från mobil eller dator. Men aldrig någons lösenord. Här är uppgifterna som Facebook ger till polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi kan lämna ut varifrån någon gjort en uppdatering, och vilken enhet det gjorts ifrån, om det bedöms som relevant för polisutredningen, säger Jan Fredriksson, svensk talesperson för Facebook.

I veckan släppte det sociala nätverket sin första insynsrapport på nätet. Den redovisar hur ofta myndigheter i olika länder begär ut information om användare, och hur ofta Facebook lämnar ut dessa uppgifter. Totalt har Facebook fått 54 förfrågningar i Sverige under årets första sex månader. Hälften har beviljats. – I svenskt fall är det polismyndigheten eller åklagarmyndigheten som begär ut uppgifter för sina utredningar. Facebook kollar mot svensk lagstiftning och Facebooks egna regler, men lämnar aldrig ut någons lösenord, säger Jan Fredriksson.

Exakt vad de 54 förfrågningarna handlar om vill varken Facebook eller polisen berätta. Men det rör sig generellt om allvarliga brott och fara för liv. – Ofta är det en ”emergency request” där det är fara för liv. Det kan vara någon som är försvunnen eller att någon har uttalat livsleda, säger Ulrika Sundling, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisens IT-brottssektion.

Hon säger att polisen gör en bedömning från fall till fall baserat på hur viktiga uppgifterna anses vara för den pågående utredningen. Ofta får polisen ut de uppgifter som behövs, men det är inte alltid de är överens med IT-jätten. – De överprövar våra beslut. Ibland tycker vi att något är brådskande men det tycker inte de.

Men någon exakt gräns för hur allvarligt ett brott måste vara, tycks varken polisen eller Facebook ha. – Det ska finnas lagligt underlag som säger att Facebook behöver lämna ut uppgifterna, men var den gränsen går är jag lite osäker på, säger Jan Fredriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro