ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook och Viralgranskaren i unikt samarbete

Metro · 29 Jun 2018
Uppdaterad 29 Jun 2018
Faktagranskningen kommer att publiceras i anslutning till den granskade artikeln.

Faktagranskningen kommer att publiceras i anslutning till den granskade artikeln. Foto: Facebook och Metro


Nu rullar Facebook ut sin faktagranskningsfunktion i Sverige. Som enda mediepartner: Metros Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Facebook har länge haft problem med spridning av falska nyheter och tvivelaktig information.

IT-jätten har tagit flera initiativ för att komma till bukt med problemen. För 1,5 år sen lanserades ett faktagranskningsverktyg som test på vissa utvalda marknader.

Nu lanseras tjänsten i Sverige.

Alla aktörer som faktagranskar måste vara anslutna till det internationella faktagranskningsnätverket IFCN. Då förbinder man sig att jobba bland annat opartiskt och enligt särskilda etiska principer.

John Severinson, chef över strategiska partnerskap på Facebook i Sverige, och Thomas Eriksson, publisher på Metro.
John Severinson, chef över strategiska partnerskap på Facebook i Sverige, och Thomas Eriksson, publisher på Metro.Foto: Facebook och Metro

Metros Viralgranskaren är den enda anslutna aktören i Sverige.

– Vi är väldigt glada för detta samarbete. Det är ett genomtänkt initiativ och visar att Facebook vill göra något åt problemen. Nu kan vår prisade faktagranskande journalistik nå ännu fler människor, säger Thomas Eriksson, publisher och ansvarig utgivare för Metro.

Samarbetet är redan igång.

– Vi vet att folk vill se korrekt information på Facebook, det är något vi också vill. Vi vet också att falska nyheter och desinformation har negativa effekter på vår omgivning och gör världen mindre informerad. Att partners certifierade av Poynter, såsom Viralgranskaren, kan bidra med att ge människor ett bredare perspektiv kring nyhetshändelser är en viktig del i arbetet med att begränsa spridningen av falska information, säger John Severinson, chef över strategiska partnerskap på Facebook i Sverige.

Viralgranskaren lanserades av Metro 2014 och vann Stora Journalistpriset samma år.

pil
Så fungerar Facebooks faktagranskning

•  Information kan identifieras som ”potentiellt falsk” genom anmälningar från användare, maskininlärning eller genom att en faktagranskningspartner själv väljer att granska.

• Faktagranskaren går igenom informationen och anger trovärdighet utifrån en åttagradig skala.

• Om informationen klassas som falsk begränsar Facebook dess spridning med upp till 80 %. Faktagranskningen publiceras också i anslutning till den granskade artikeln.

• När en användare försöker posta länkar till falsk information kommer det upp en varning, men innehållet går fortfarande att publicera.

Mer information om tjänsten hos Facebook. https://www.facebook.com/help/publisher/182222309230722

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro