ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook stängde ner 30 000 falska konton – inför franska presidentvalet

Hugo Ewald · 17 Apr 2017
Uppdaterad 17 Apr 2017
Totalt 11 kandidater ställer upp i det franska presidentvalet.

Totalt 11 kandidater ställer upp i det franska presidentvalet. Foto: Jean-Paul Pelissier/Reuters/TT


Under torsdagen meddelade Facebook att man stängt ned 30 000 falska Facebookkonton kopplade till Frankrike. Detta sker i samband med det franska presidentvalet, vars första runda äger rum den 23 april.

klar

Artikellänk är kopierad

Att det amerikanska presidentvalet 2016 präglades av sajter med syfte att sprida falska och vinklade nyheter är det nog få som har missat. Från sajter med namn som ”Addicting info” och ”The Angry patriot” spreds falska eller vinklade nyheter till miljontals amerikaner. Metros Viralgranskaren har flera gånger beskrivit hur till exempel spridda citat haft sitt ursprung i rena påhitt, som kom att spridas vilt över sociala medier.

Och USA är knappast ensamt. Under torsdagen meddelade Facebook att man stängt ned över 30 000 falska Facebookkonton med kopplingar till Frankrike. Detta har man kunnat göra med nya verktyg för att hitta och stänga ned falska Facebookkonton.

”Det här arbetet kompletterar de initiativ vi tidigare lanserat och som har som syfte att minska spridandet av desinformation, spam och falska nyheter på Facebook.”, skriver Facebook i ett pressmeddelande.

Det är den 23 april som den första ronden i Frankrikes presidentval äger rum. Och Facebook försöker nu gardera sig från den kritik som riktats till företaget i samband med det amerikanska presidentvalet.

Facebook har i vissa länder sedan i mars tillhandahållit olika verktyg för att förhindra spridningen av falska nyheter. Användare kan anmäla Facebookinlägg som falska nyheter, och påbörjat samarbeten med flera faktagranskningsinitiativ i olika delar av världen. Enligt nyhetsbyrån AFP är Frankrike ett av de länder där Facebook uppmärksammar användare på om inlägg i deras flöden granskats och visat sig vara falska.

Totalt 11 kandidater ställer upp i det franska presidentvalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro