ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook stänger grupp som spred bilder på brottsoffer

Gustaf Eriksson · 17 Feb 2014
Uppdaterad 17 Feb 2014
Facebook stänger grupp som spred bilder på brottsoffer

Facebook stänger grupp som spred bilder på brottsoffer Foto: TT


I Facebookgruppen blandades rasism och uthängningar med bilder på offer för grova brott. Den öppna gruppen växte explosionsartat. Nu har Facebook stängt den. – De bröt mot flera regler, säger Facebooks talesperson Jan Fredriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Grov rasism, könsord, bilder på styckade kroppar och dödshot. I den öppna Facebook-gruppen uppmanades människor att posta ”korrekt information om något som är totalt ointressant för så många som möjligt.” På fredagen hade gruppen fått över 53 000 medlemmar.

►JACK WERNER: En av de mest urspårade svenska nätplatserna

Nu har Facebook stängt ner gruppen. Det rapporterar Nyheter 24, som har pratat med administratören. – Gruppen blev nedstängd av Facebook då vi tydligen bröt mot deras regler, säger han till sajten.

Personen säger sig ha som mål att rensa upp bland de hatfyllda inläggen.  –  I stället för snacka med mig och fråga om en ändring så väljer de själv att ta bort gruppen. Man kan lika bra ta bort hela Facebook då det förkommer sånt här på Facebook, säger han till Nyheter 24.Facebooks gemensamhetsregler förbjuder bland annat hatinlägg, mobbning och uppmaningar till våld. 

Enligt Jan Fredriksson, talesperson för Facebook i Sverige, bröt gruppen mot flera av reglerna. 

– Någon har anmält den och sedan har Facebook efter en granskning beslutat att ta bort den. 

– I det här fallet var det inte någon svår bedömning vad jag förstått. Det är till exempel inte tillåtet att hänga ut enskilda individer och ägna sig åt förtal, säger Jan Fredriksson. 

Kort efter nerstängningen skapades flera kopior av gruppen. En av dem hade på måndagseftermiddagen drygt 5 000 medlemmar. 

– De måste följa de regler som finns, men om de hävdar att de ska göra samma sak så verkar det väl inte så troligt att de kommer följa reglerna, säger Jan Fredriksson. 

För att komma åt problemen bakom mobbningsgrupper är det viktigt med samarbete, tror Jan Fredriksson. 

– Facebook arbetar intensivt med detta, men vi måste vara flera. Tillsammans med föräldrar och antimobbnings-organisationer kan vi verka för ett bra klimat på nätet, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro