ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Facebook stänger ute Huawei – här är bakgrunden till konflikten

Jesper Lindqvist · 7 Jun 2019
Uppdaterad 7 Jun 2019
Tvisten mellan USA och Huawei har utvecklats till en central del i handelskriget mellan USA och Kina.

Tvisten mellan USA och Huawei har utvecklats till en central del i handelskriget mellan USA och Kina. Foto: Mark Schiefelbein/Yichuan Cao/TT


Nya Huawei-telefoner kommer inte att ha Facebooks app förinstallerad, och i framtiden kan Google komma att stänga ute företaget från Android-systemet. Här är turerna bakom den omdebatterade mobiltillverkaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Beskedet från den sociala mediejätten kom under fredagen enligt Reuters: Den som väljer att köpa en Huawei-telefon i framtiden kommer inte att ha Facebooks app förinstallerad. Detsamma gäller de tjänster som Facebook äger, bland andra Whatsapp och Instagram.

Och även om köparna i fråga för närvarande kan ladda ner apparna via Google Play Store menar Google att det kan bli aktuellt att stänga ute Huawei helt och hållet från tjänsten.

Beskeden är följden av en långdragen tvist mellan USA och Huawei, vars nära kontakter med den kinesiska regimen har varit den stora frågan.

Grep Huaweis finanschef

Det var i augusti förra året som USA:s president, Donald Trump, förbjöd amerikanska myndigheter att använda sig av produkter och tjänster från Huawei, med hänvisning till den nationella säkerheten. Händelsen var dock bara början på den konflikt som skulle uppstå mellan USA och den kinesiska mobiloperatören, som både fungerar som mobiloperatör och försäljare av kommunikationsutrustning.

I december samma år greps Huaweis finanschef Meng Wanzhou (som även är dotter till företagets grundare) i Kanada, på USA:s begäran. Det framgick att hon misstänktes för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran, något som innebar att hon riskerade 30 års fängelse.

Gripandet ledde till att Kina svarade med att gripa två kanadensiska medborgare. Man valde även att öppna upp en gammal rättegång mot en kanadensisk medborgare, Robert Lloyd Schellenberg, som dömts till 15 år för drogsmuggling. Påföljden ändrades då till dödsstraff. Ytterligare en kanadensare, Fan Wei, dömdes i april till dödsstraff, även han för drogsmuggling.

Processen för att få Meng Wanzhou utlämnad från Kanada till USA pågår fortfarande, och Huaweis finanschef har svarat med att stämma den kanadensiska staten för att ha kränkt hennes konstitutionella rättigheter.

Stämde amerikanska staten

De gripna har under de senaste månaderna alltså förvandlats till gisslan i en internationell konflikt.

Huawei har bland annat valt att stämma den amerikanska staten efter Trumps beslut i augusti förra året, och så sent som i maj utlyste den amerikanska presidenten ett nationellt nödläge, när amerikansk teknikexport till Huawei helt och hållet förbjöds.

LÄS MER
Kinesisk raseri mot SVT:s satirprogram: "Rasistiskt"

Grunden till det hela är att USA anser att Huawei står alltför nära den kinesiska regimen, och att deras telekomutrustning kan komma att användas för att spionera på USA. Ett av argumenten som används är den kinesiska lagstiftningen, som säger att alla kinesiska bolag är skyldiga att samarbeta med den kinesiska underrättelsetjänsten.

”Allvarliga farhågor för att man skulle kunna spionera”

I Sverige har företaget aktualiserats i samband med utbyggnaden av 5G-nätverket. Efter konflikten med USA och Kanada har flera länder tvekat kring att använda Huawei-komponenter, och i en intervju med Ny Teknik från februari öppnade digitaliseringsminister Anders Ygeman upp för att utreda möjligheten att stoppa Huawei från att delta i processen, något som inte är möjligt med gällande lagstiftning.

– Det har väckts allvarliga farhågor för att man skulle kunna spionera, det är ett nog så starkt skäl för att vi ska skaffa oss den möjligheten att stoppa, sade han då.

Regeringen har sedan dess föreslagit att såväl Försvarsmakten som Säpo bör få inflytande över Sveriges nya mobilnät, genom att samråda med Post- och telestyrelsen kring tillstånden. Anders Ygeman pekade då på att förslaget inte direkt hade något att göra med konflikten kring Huawei.

– Vi behöver den här säkerhetshöjningen alldeles oavsett vem som är leverantör eller vilket land de kommer ifrån, sade han till TT.

Bygger 5G-nät i Ryssland

Huawei väntas nu bli en central bricka i det handelskrig som uppstått mellan USA och Kina. Flera länder, däribland Australien och Nya Zeeland, har valt att förbjuda företaget från att leverera produkter till 5G-teknik, och ett antal europeiska länder har övervägt liknande åtgärder.

Samtidigt kom så sent som under gårdagen besked att Huawei har skrivit kontrakt med ryska mobiloperatören MTS om att bygga just 5G-nät i landet. Enligt DN skrevs avtalet i samband med ett toppmöte mellan Kina och Ryssland, där den ryska presidenten Vladimir Putin bland annat kallade sin kinesiska motsvarighet, Xi Jinping, för en ”nära vän”.

– Vi kommer att stärka vårt ömsesidiga stöd på viktiga områden, sade Xi Jinping.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro