ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook tar bort ansiktsigenkänning

Aron Andersson · 24 Sep 2012
Uppdaterad 24 Sep 2012
Facebook tar bort ansiktsigenkänning Snart försvinner ansiktsigenkänning från Facebook.

Facebook tar bort ansiktsigenkänning Snart försvinner ansiktsigenkänning från Facebook. Foto: Scanpix / Montage


Funktionen som automatiskt känner igen dig och dina vänner på bilder i Facebook försvinner inom kort. Efter påtryckningar har den dömts ut som integritetskränkande.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är i EU som funktionen för ansiktsigenkänning försvinner med omedelbar verkan för nya användare, och runt den 15 oktober för gamla användare.

Beslutet kommer efter en rekommendation från Irlands dataskyddsombudsman, DPC. I fredags förklarade DPC att Facebook kommer att följa alla rekommendationer som ombudsmannen lämnat. Där ingår just ansiktsigenkänning, en funktion där Facebook automatiskt känner igen personer på bilder och då föreslår vilka som kan ”taggas" på bilden. – Jag är i synnerhet uppmuntrad av hur Facebook tar tag i funktionen för ansiktsigenkänning, säger Billy Hawkes på DPC.

Från början kommer klagomålen från ett antal integritetsorganisationer från flera olika länder. Anledningen att frågan hamnat på Irland är att Facebook har sitt huvudkontor utanför USA där, skriver Bloomberg.

Tidigare har Facebook försvarat funktionen och uttryckt att den inte strider mot europeiska datalagar. Men därefter har protesterna spridit sig bland flera organisationer.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro