ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebook vill ha användarnas hjälp att avslöja falska nyheter

Aron Andersson · 6 Apr 2017
Uppdaterad 6 Apr 2017
Ett nytt verktyg från Facebook ska nu låta användarna hjälpa till att hitta falska nyheter på det sociala nätverket.

Ett nytt verktyg från Facebook ska nu låta användarna hjälpa till att hitta falska nyheter på det sociala nätverket. Foto: TT / Facebook / Montage


Nu lanserar Facebook ett nytt verktyg som hjälper användare hitta falska nyheter. Det är en del i företagets arbete för att stoppa spridningen av bluffar och desinformation.

klar

Artikellänk är kopierad

”Vi vet att människor vill se korrekt information på Facebook – det vill vi med. Falska nyheter och bluffar är skadliga för nätverket och gör världen mindre insatt.”

Så skriver nu Adam Mosseri, chef för Facebooks nyhetsflöde, i ett nyhetsinlägg från det sociala nätverket. Han presenterar därefter ett nytt verktyg, som ska hjälpa Facebooks användare att hitta falska nyheter.

LÄS MER: Facebook har börjat märka falska nyheter – så här fungerar det

Hur fungerar det?

Det nya verktyget kommer att ligga högst upp i nyhetsflödet för användare i 14 länder.

Den som klickar på verktyget får mer information i Facebooks hjälpcenter, däribland tips om hur en falsk nyhet kan avslöjas. Det handlar om att kolla hur url:en ser ut, att undersöka källan och att hitta andra artiklar om samma ämne.

Varför gör Facebook detta nu?

”Nyhetsflödet är en plats för äkta kommunikation. Att förbättra nyhetsläskunnigheten är en prioritet världen över, och vi behöver göra vår del för att hjälpa människor förstå hur de ska ta beslut om vilka källor som går att lita på”, skriver Adam Mosseri.

Han skriver också att Facebook själva gör en del insatser för att stoppa spridningen av falska nyheter på sajten. Eftersom många bluffar på Facebook går ut på att tjäna pengar har företaget exempelvis riktat en del insatser för att sätta stopp för just den spridningen.

Personer som delar falska nyheter får det till exempel svårare att köpa annonser på Facebook för att öka sin spridning.

LÄS MER: Så ska Facebook stoppa hämndporren

En del i ett större arbete

Metro har tidigare skrivit om hur Facebook har börjat märka ut ”ifrågasatt innehåll” i nyhetsflödet. Den funktionen har inte kommit på svenska ännu. Initiativet att sätta stopp för bluffarna presenterade Facebook redan i december förra året. Sociala medier hade då fått stor kritik för spridningen av falska nyheter under presidentvalet i USA.

LÄS MER: Facebook vill varna för fejkartiklar

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro