ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebookgrupp spårar tiggarnas sovplatser

Clarence Frenker · 28 Maj 2014
Uppdaterad 28 Maj 2014

Bilder, adresser och tidpunkter – samtidigt som ordet molotovcocktail” används i kommentarsfälten. Nu har en Facebookgrupp startat som kartlägger var tiggarna sover. ”Det känns ju som att snaran dras åt”, säger Faktums chefredaktör Aaron Israelson.

klar

Artikellänk är kopierad

Facebookgruppen är bara några dagar gammal men har redan ett flertal medlemmar.

Där uppmanas de inte bara att dela med sig av information om platser och tider, utan även bilder på var tiggarna håller till nattetid.► LÄS MER: Barn leker ljugande tiggare på fritids

I ett av inläggen beskriver en medlem detaljerat var en grupp tiggare bor och att ” Man skulle kanske åka och hälsa på dem och bjuda på en kopp kaffe”.

I kommentarsfältet skrivs då ”molotovcocktail”, vilket gillas av flera personer.

– Det är fruktansvärt. Det är ju en sorts uppmaning för att få folk att ta reda på var tiggare uppehåller sig på nätterna när de ligger och sover och är som mest utsatta, säger Aaron Israelson, chefredaktör för hemlöshetstidningen Faktum.

Nyligen uppmärksammades ett Instagramkonto som lade ut bilder på tiggare i Göteborg.

Aaron Israelson ser allvarligt på utvecklingen och menar att den här typen av kartläggningar är ett tecken på att gränserna flyttats fram.

– Det vi har sett tidigare är de här bilderna på Instagram där man har plåtat tiggarna på deras arbetsplatser. Men det här kryper ett steg närmare. På sovplatserna finns det också barn som är närvarande så det känns ju som att snaran dras åt, säger han.

På Facebookgruppens sida står det i beskrivningen: ” Lägg gärna upp tips och bilder på vart tiggarna tar vägen på natten. Bilder på bilarna som hämtar upp dom vore intressant”.

Enligt polisen har inga brott anmälts som kan kopplas till gruppen.

Men enligt Aaron Israelson är det inte en orimlig konsekvens.

– Vi har sett att våldet mot tiggare har eskalerat på senare tid. Det har kastats glasflaskor i köpcentrum och det har över lag blivit fler incidenter när tiggare har utsatts för våldsamma attacker. Så det är den oron som ligger närmast till hands.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro