ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebookgrupp sprider bilder på brottsoffer

metro · 14 Feb 2014
Uppdaterad 14 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Rasism, hånfulla kommentarer, bilder på brottsoffer, uthängningar och grova kränkningar.

På bara en vecka har en Facebookgrupp fått över 50 000 medlemmar.– Det är väldigt tydligt att mycket av innehållet faller inom ramen för brott, säger professor Mårten Schultz.

I den öppna Facebookgruppen kan den som vill fritt lägga ut bilder på brottsoffer, sprida rasism och hänga ut vem som helst.

Gruppen har den senaste veckan vuxit explosionsartat och hade på fredagseftermiddagen över 53 000 medlemmar.

JACK WERNER: ”En av de mest urspårade svenska nätplatserna”

Enligt medlemslistan, som ständigt växer, är de flesta ungdomar där många även kommenterar aktivt.

Gruppen skriver själv på sin sida: ” Det som postas i denna grupp bör vara korrekt information om något som är totalt ointressant för så många som möjligt.”

Men enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt, kan stora delar av innehållet var brottsligt:

– Det är väldigt tydligt att mycket av innehållet faller inom ramen för brott. Särskilt svastikorna är sådant som kan fall inom ramen för hets mot folkgrupp. Och pekar man ut någon enskild person som klandervärd kan det vara förtal, säger Mårten Schultz.

På sidan förekommer också flera hot riktade direkt mot personer. Men enligt Mårten Schultz är det svårt att komma åt gärningsmännen även om en polisanmälan görs.

– Bilden är väldigt komplex. Dels är det fråga om juridik, vad som är förbjudet och vad som händer när någon gör något förbjudet. Och där vet vi att det är ganska ineffektivt när det gäller att ta hand om den här typen av brott som sker i de här sammanhangen. Men det blir bättre, säger han.

Den som blivit kränkt, förtalad eller på annat sätt drabbad på nätet kan välja att driva fallet själv:

– Den som har blivit förtalad kan den väcka talan själv om man vet vem som har gjort det. Och då är det den personen som är ansvarig, inte Facebook som utgångspunkt eller gruppens moderator.

Metro har utan framgång sökt Facebook för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro