ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebooks hemliga siffra – så mycket pengar tjänar de på Sverige

Malin Jansson · 1 Feb 2018
Uppdaterad 1 Feb 2018
Vad Mark Zuckerberg tjänar på den svenska marknaden redovisas inte.

Vad Mark Zuckerberg tjänar på den svenska marknaden redovisas inte. Foto: C Flanigan/WireImage


Facebook visar på rekordhöga intäkter i rapporten för 2017 – en ökning med 47 procent i jämförelse med året innan. Hur mycket bolaget omsätter i Sverige är dock oklart då några sådana uppgifter inte finns i bokslutet. Men enligt Breakit, som gjort ett försök att uppskatta summan, handlar det om hela 1,34 miljarder.

klar

Artikellänk är kopierad

I onsdags presenterade Facebook sin rapport för helåret 2017 – och den visade på rekordhöga intäkter. Totalt landade omsättningen på 40,6 miljarder dollar, motsvarande 318 miljarder kronor. En ökning med 47 procent jämfört med 2016.

Men hur mycket bolaget tjänar på den svenska marknaden är svårt att veta då dessa siffror inte presenteras i bokslutet.

Breakit har dock gjort ett försök att komma runt problemet – och enligt deras beräkningar drog Facebook in hela 1,34 miljarder kronor på den svenska marknaden förra året.

Uträkning bygger på två nyckeltal – antalet Facebookanvändare i Sverige, cirka 6,2 miljoner, och den genomsnittliga intäkten per användare i Europa. Det senare redovisas i kvartalsrapporten.

Breakit gjorde en liknande uträkning förra året och då visade det sig att bolaget omsatte drygt en miljard i Sverige 2016. De nya siffrorna visar därmed på en ökning med omkring 34 procent.

Precis som Google kommer majoriteten av all tillväxt hos Facebook från den digitala annonsmarknaden. Bolagen har visat på en ovilja att skatta på de lokala marknaderna – något som upprört många politiker inom EU.

Men Facebook meddelade i december förra året att de kommer att börja betala skatt i de länder där de har lokala kontor, som till exempel i Sverige, och att detta ska dra igång första halvåret 2019.

SvD skrev då att Facebook får miljoner i statligt etableringsstöd – utan att betala något som helst i skatt. I Paradis papers-läckan framkom det nämligen att företaget fakturerat sina lokala kunder via sitt huvudkontor på Irland och sedan slussat pengar vidare till Kajmanöarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro